Carta Jocurilor Olimpice de la Soci, mai exact documentul care precizeaza regulile de functionare a Olimpiadei, este sarbatorita de Google printr-un logo special care prezinta sase imagini stilizate ale unor sporturi de iarna, probe ale acestui eveniment sportiv, potrivit Mediafax.

„A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie sa aiba posibilitatea de a face sport, fara discriminari de orice fel si in spiritul Jocurilor Olimpice, care inseamna intelegere reciproca in spiritul prieteniei, al solidaritatii si al fair play-ului", este paragraful tradus de Google din Carta Jocurilor Olimpice si publicat pe prima pagina a motorului de cautare.

Cea de-a XXII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna se va desfasura in orasul Soci, Rusia, in perioada 7 - 23 februarie, cateva probe urmand sa aiba loc insa in orasul-statiune Krasnaia Poliana. Vor fi organizate 98 de probe sportive, in cadrul a 15 sporturi. Atat Jocurile Olimpice, cat si cele Paralimpice vor fi organizate de Comitetul de Organizare Soci (COS).

Carta Jocurilor Olimpice: Soci a fost ales ca oras gazda al Jocurilor Olimpice pe 4 iulie 2007, la cea de-a 119-a intrunire a Comitetului International Olimpic (CIO) din Ciudad de Guatemala, celelalte doua candidate pentru gazduirea acestei editii fiind Salzburg (Austria) si Pyeongchang (Coreea de Sud). Candidatura orasului Soci a fost sustinuta de presedintele rus Vladimir Putin si de campioana la tenis Maria Sarapova, castigatoare a trei titluri de mare slem. Aceasta este prima editie a JO organizata in Federatia Rusa, dat fiind faptul ca Jocurile Olimpice de vara din 1980 din Moscova au avut loc in interiorul Uniunii Sovietice.

Carta Jocurilor Olimpice: Pregatirile pentru JO includ construirea de arene noi si modernizarea telecomunicatiilor, energiei si a infrastructurii transportului din zona. Presa internationala a relatat faptul ca organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci a beneficiat de un buget record de 51 de miliarde de dolari.

Citeste si:
Huawei Harmony OS, gata pentru smartphone-uri in 6-9 luni
Huawei ar putea avea...

Pregatirea acestui eveniment s-a confruntat si cu o serie de controverse: mutarea locuitorilor din zona, nivelul ridicat de coruptie, poluarea mediului inconjurator si chiar legislatia asupra persoanelor de alta orientare sexuala. Aceasta va fi prima editie a Jocurilor Olimpice cu Thomas Bach in functia de presedinte al CIO.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fist. Secretul invaluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei editii a JO, iar Soci nu se abate de la regula, insa s-a putut afla ca evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fist, va fi centrat pe istoria si pe cultura Rusiei, cu puternice conotatii politice si diplomatice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia inaugureaza primul sau gazoduct spre China