Populatia globala creste pe masura ce orasele se extind astfel incat in curand cladirile inalte care vor fi folosite pe post de centre pentru cultivarea plantelor nu vor mai reprezenta un lucru ciudat, scrie The Guardian.

In luna martie va fi deschisa in orasul Scranton, din Pennsylvania, cea mai mare ferma verticala din lume. Pe cele sase etaje ale cladirii vor fi cultivate 17 milioane de plante. Ideea apartine unui om de stiinta american care a propus cultivarea plantelor in cadrul unor ferme verticale, construite in cladiri cu 5, 10, 40 sau mai multe etaje.

Realizate pentru a asigura necesarul de legume si fructe proaspete pentru populatia urbana, fermele verticale pot contribui si la reducerea emisiilor de CO2 produse de transportul marfurilor, refrigerare sau alte tehnici de cultivare care polueaza.

Ce este agricultura pe verticala?

In locul unei culturi pe o singura suprafata de pamant de mari dimensiuni, agricultura pe verticala presupune cultivarea plantelor pe mai multe straturi. Este un concept asociat cu agricultura urbana.

5 afaceri profitabile in...
Citeste si: Afaceri profitabile in agricultura incepute cu investitii mici

Care este utilitatea?

Poti creste productivitatea fara a fi nevoie de o suprafata de pamant din ce in ce mai mare. Totodata, produsul final ajunge in proximitatea populatiei urbane, care are control asupra productiei.

Cat de sus putem merge?

Frumusetea unei ferme pe verticala este ca agricultorul poate urca atat de mult isi doreste cu straturile de cultura. Important este ca acesta sa poata furniza apa si substantele nutritive necesare pana ultimul strat. De asemenea, trebuie gasita o modalitate de a recolta eficient respectiva productie.

Ministerul Agriculturii:...
Citeste si: Sprijin financiar de 1.000 euro/ha pentru cultivatorii de usturoi

Ferma pe verticala – o solutie pentru toate culturile?

Graul, orezul si porumbul sunt culturi care nu se preteaza unei astfel de ferme intrucat trebuie sa acumulezi o biomasa masiva pentru aceste plantatii. In schimb, ferma pe verticala este o solutie potrivita pentru rosii, salata verde sau alte verdeturi.

Piedici?

Principala piedica pentru un astfel de proiect il constituie energia folosita. Plantele au nevoie de foarte multa lumina pentru procesul de fotosinteza. In schimb, unele depozite din SUA folosesc becuri LED, acestea reprezentand o solutie eficienta.

Cum scalezi un startup care...
Citeste si: Cum scalezi un startup care vrea sa digitalizeze agricultura locala


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Fermierii vor primi bani de la stat ca sa angajeze tineri someri