Grupul petrolier British Petroleum (BP) a estimat o reducere a productiei cu 2,5 la suta, in trimestrul doi, ca urmare a schimbarii legislatiei din Venezuela si o majorare a costurilor aditionale de la 700 milioane dolari la 1,2 miliarde dolari, ca urmare a accidentului de la Texas City de anul trecut, informeaza Rompres.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat, in 8 mai, o crestere a impozitului pe venitul achitat de de companiile straine care exploateaza petrolul brut din bazinul fluviului Orinoco de la 34 la suta la 50 la suta. De asemenea, el a anuntat crearea unei noi taxe petroliere, numita 'impozit de extractie'.

BP a estimat o productie trimestriala de 4,01 milioane de barili pe zi, in scadere de la 4,112 milioane de barili in perioada similara a anului trecut si de la 4,035 milioane de barili in trimestrul unu.

Grupul petrolier britanic precizeaza ca reducerea productiei este mai ales rezultatul procesului de reducere a investitiilor din Venezuela ca urmare a trecerii activelor catre o companie mixta controlata de stat.

Costurile aditionale de 500 milioane dolari (391 milioane euro) vin ca urmare a plangerilor corelate accidentului de anul trecut de la rafinaria din Texas City, cand 15 muncitori au murit. Aceste costuri se adauga costurilor de 700 milioane dolari (547 milioane euro) de anul trecut.

Raportul privind veniturile trimestrului al doilea va aparea in 25 iulie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
1 an de la "taxa pe lacomie": ce s-a schimbat deja pentru banci
Setari Cookie-uri