Comisia Europeana a anuntat luni ca intentioneaza sa aiba relatii mai stranse cu Rusia, fapt care ar putea conduce la o arie de comert liber in Uniunea Europeana - Rusia, dupa ce Rusia va intra in Organizatia Mondiala a Comertului.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca va incerca sa aduca la un acord cele 25 de guverne ale UE pentru a negocia relationarea comerciala cu Rusia.

Scopul discutiilor purtate la Helsinki in cadrul Comisiei Europene a fost luarea unei decizii asupra modului de negociere cu Rusia pana la data summitului din noiembrie a liderilor UE, summit la care va participa si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat premierul finlandez Matti Vanhanen.

Ministrul finlandez de externe, Erkki Tuomioja, a sugerat integrarea sensibilei chestiuni energetice, aflata in centrul dialogului strategic ruso-european, in programul Dimensiunii. in fond, a spus ea, Dimensiunea nordica nu mai este o politica europeana, ci una dintre 'politicile comune' ale UE, Rusiei, Islandei si Norvegiei.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat, la jumatatea lunii iunie, ca semnarea unui protocol intre Moscova si Washington privind intrarea Federatiei Ruse in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este posibil inainte de summitul G8 din perioada 15-17 iulie.

Una dintre principalele probleme a Rusiei ar fi incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, mai ales in ceea ce priveste produsele din domeniul muzical si audiovizual. Washingtonul mai doreste ca Rusia sa reduca taxele vamale pentru aeronautica civila si sa-si deschida mai mult piata financiara.

Statele Unite au criticat recent aplicarea de catre Rusia a unor masuri de prevenire fitosanitara, care s-ar traduce prin impunerea unor embargouri, adesea percepute ca fiind arbitrare si avand motivatii politice.

Avand in vedere ca Moscova a semnat deja acorduri bilaterale cu ceilalti parteneri comerciali membri ai OMC, SUA reprezinta ultimul obstacol de care Rusia trebuie sa treaca pentru a angaja negocieri multilaterale in vederea aderarii la OMC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri