Bitcoin, o moneda digitala creata in 2009 si nereglementata de vreo banca centrala, este folosita tot mai mult de muncitorii imigranti care transfera astfel banii catre locurile din care au plecat, prin urmare sistemul incepe sa fie folosit in scopuri autentice, nu doar ideologice, afirma Lars Christensen, CEO si fondator, Saxo Bank A/S.

"Cand am vazut Bitcoin tranzactionandu-se la 1.000 de dolari, mi-a venit sa ma ciupesc! Ar fi trebuit sa vad intamplandu-se asta: oferta limitata, multa valva si cerere – parea evident. Si nu am nicio scuza sa spun ca nu stiam de Bitcoin, inca de pe vremea cand se tranzactiona cu 10 dolari actiunea. Inclinatiile mele libertariene, binecunoscute, i-au determinat pe cativa prieteni asemeni mie sa ma indemne sa ma implic in acest nou experiment, lipsit de reguli si ordonante statale. Sa-mi fie rusine ca nu i-am ascultat. Sper ca au facut o gramada de bani.", apreciaza managerul Saxo Bank.

El argumenteaza ca principalul motiv pentru care nu s-a implicat a fost ingrijorarea fata de viitorul Bitcoin, iar aceasta preocupare ramas. "Bitcoin a fost recent in lumina reflectoarelor - si nu mereu din motive pozitive, cum ar fi arestarea unui trader Bitcoin din New York, acuzat de spalare de bani."

In opinia sa, Bitcoin a gresit tinandu-si proprietarii sub anonimat, desi anumiti utilizatori - unii dintre ei indezirabili - au placut aceasta companie tocmai din acest motiv. Acest lucru permite autoritatilor o scuza excelenta de a o interzice oricand si oriunde doresc, pentru simplul motiv ca autoritatile nu doresc competitie. Rusia si China numai primele care au reactionat.

Procuratura din Rusia a avertizat asupra riscurilor pe care le presupune bitcoin, aratand ca este ilegala folosirea monedei virtuale intrucat poate fi utilizata pentru spalarea de bani sau finantarea terorismului. La sfarsitul anului trecut, China a interzis portalurilor de tranzactionare a bitcoin din tara sa mai efectueze schimburi. Banca Chinei a interzis totodata bancilor sa efectueze tranzactii cu bitcoin, care nu are statut legal de moneda.

In Statele Unite comunitatea Bitcoin este mult mai dezvoltata decat cea din Rusia, autoritatile investigheaza mai multe cazuri de activitati ilegale comise utilizand bitcoin. Si Bundesbank, banca centrala din Germania, a spus ca Bitcoin este o moneda "extrem de speculativa", din cauza volatilitatii mari si felului in care este construita si conceputa.

Nu in ultimul rand, banca centrala din Malaezia a avertizat de asemenea asupra riscurilor folosirii Bitcoin, in timp ce banca centrala din Franta a eliberat un comunicat similar, in decembrie, spunand ca cetatenii Frantei nu au nicio garantie ca vor putea schimba Bitcoin pe bani reali.

Bitcoin ar trebui sa accepte si aplice anumite reguli

"Din cauza structurii pe care o are, interzicerea Bitcoin nu o va face sa dispara. Dar o va face imposibil de abordat de catre cei care vor sa respecte legea - persoane particulare sau afaceri - ceea ce o va transforma intr-un instrument inutil. Prin urmare, falsul sentiment de siguranta al, sa presupunem, indestructibilei retele Bitcoin, nu ar mai conta prea mult in fata unei incercari concertate de a restrange miscarea pe piata a Bitcoin. Ar fi, in opinia mea, un lucru intelept din partea lor sa accepte si aplice anumite reguli, chiar daca asta ar alunga multi fani, fie si numai pentru a preveni o reactie mai dura din partea guvernelor care nu sunt bucurosi sa isi vada amenintat monopolul de imprimare a banilor.", spune Lars Christensen.

Desigur, cresterea pretului a fost extraordinara, dar poarta cu ea riscuri negative. Pretul ridicat si volatilitatea crescuta - a scazut de la 1,242 dolari in noiembrie la 500 dolari in cateva ore – vor face ca acceptanta in cercurile serioase de business sa fie scazuta. Ca urmare, volatilitatea extrema si opacitatea strucuturii proprietarilor reprezinta riscuri pentru utilizatorii Bitcoin.

"Asadar, Bitcoin se confrunta cu riscuri serioase pe termen lung, desi cred ca asemenea valute digitale si-ar putea gasi un loc in economie, prin structuri mult mai bine gandite si ancorate de asseturi reale. Nu e nicio indoiala ca multe banci centrale au cam scrantit-o cu propriile monede cand le-au desprins de realitate, si e foarte probabil ca sectorul privat sa faca o treaba mai buna in domeniul valutar decat o face statul, asa cum se intampla si in alte domenii. Vedem asta peste tot; de ce nu si aici?", este de parere managerul Saxo Bank.

Orice se intampla in spatiul financiar si poate fi supus regulilor va fi supus regulilor, adauga acesta. "Trebuie sa ne obisnuim cu asta! Se aplica si valutelor digitale. Insa regularizarea poate insemna si biletul lor catre acceptare si succes - deci nu ar trebui sa interaretam asta pur negativ. Bitcoin este o parte mica a sistemului economic si nu va fi o amenintare la adresa sistemului traditional multa vreme de-acum incolo. Dar daca o va face, si se va supune regulilor, va avea succes."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri