"Parintii permisivi din Suedia au dat nastere unei generatii de monstri?", se intreaba in titlu autorul articolului.

Sa fii un parinte permisiv si sa iti rasfeti copiii inseamna sa creezi o generatie de tineri fara empatie sociala, care vor fi dezamagiti in viata, sustine psihiatrul suedez David Eberhard, in varsta de 47 de ani.

"Sa-i spui «Nu!» unui copil nu este acelasi lucru cu a bate un copil. Parintii trebuie sa se comporte ca parinti, nu ca cei mai buni prieteni”, explica specialistul suedez, tara a sase copii si autor al studiului "Cum preiau copiii puterea".

El mai spune ca parintii trebuie sa-si pregateasca copiii pentru viata adulta, sa-i invete cum sa se comporte, nu sa-i trateze ca pe printi si printese.

Citeste si:

"Asa-zisii experti cred ca parintii trebuie sa negocieze mai degraba decat sa pedepseasca. Au inteles gresit conceptul de a fi parinte. Copiii nu sunt atat de fragili precum cred ei", sustine David Eberhard.

Psihiatrul mai spune ca acest stil de a-ti lasa copilul sa fie seful a esuat. Astfel, el da ca exemplu prabusirea disciplinei in scoli si a calitatii actului educational, dar cresterea ingrijoratoare a tentativelor de sinucidere in randul adolescentilor.

Suedia este prima tara care a interzis pedepsele fizice, in 1979. Ulterior, opinia generala favoriza tratarea celor mici ca adulti. Valorile egalitare ale social-democratiei au dus la dezastre in familie.