Trezoreria si Departamentul de Justitie al Statelor Unite si-au dat acordul pentru ca bancile sa accepte bani obtinuti din afacerile legale cu marijuana, dar au avertizat ca institutiile financiare trebuie sa verifice cu atentie provenienta fondurilor si sa raporteze posibilele ilegalitati.

Decizia celor doua institutii elimina unul dintre cele mai mare obstacole din cale dezvoltarii afacerilor cu marijuana, legale in unele state americane dar interzise de legislatia federala, relateaza Financial Times. Bancile s-au ferit pana acum sa faca afaceri cu furnizorii si retailerii legali de marijuana, de teama ca ar putea fi puse sub acuzare, scrie Mediafax.

Incapacitatea de a constitui depozite bancare sau de a accepta plati cu carduri de credit, a determinat multe "cannabusinesses" sa opereze doar in numerar, provocand ingrijorare in privinta sigurantei.

Recomandarile publicate vineri stipuleaza ca bancile pot oferi servicii afacerilor legale cu marijuana fara sa incalce legislatia federala referitoare la spalarea de bani si finantarea terorismului, a declarat un oficial al departamentului de combatere a criminalitatii financiare al Trezoreriei.

Wells Fargo, cea mai mare banca din SUA in functie de capitalizarea de piata, a anuntat ca analizeaza noile recomandari, precizand ca in prezent institutia nu ofera servicii afacerilor cu marijuana, in conformitate cu legislatia federala.

"Recomandarile nu ofera protectie fata de inculpare, dar completeaza o decizie de anul trecut a Departamentului de Justitie, potrivit careia afacerile cu marijuana care respecta legile statale unde drogul este legal nu vor fi puse sub acuzare", a expplicat oficialul Trezoreriei.

Marijuana a fost legalizata in scop medical in 20 de state federale si in Districtul Columbia, iar statele Colorado si Washington au mers chiar mai departe, permitand cultivarea si comercializarea drogului in scop recreativ.

ArcView Group, un investitor in marijuana, anticipeaza ca piata legala va atinge in acest an 2,6 miliarde de dolari.
Cultivatorii, retailerii si guvernatorii din Colorado si Washington au exercitat presiuni asupra guvernului federal sa permita accesul la serviciile bancare, subliniind riscurile implicate de afacerile in numerar.

In Colorado, unde vanzarile legale in scop recreativ ale drogului au inceput in ianuarie, comerciantii au angajat garzi inarmate, cultivatorii vin cu banii in genti pentru a plati taxele, iar unele firme utilizeaza carduri preplatite pentru achitarea facturilor.

Asociatia Bancherilor Americani considera ca decizia de vineri este insuficienta, intrucat, potrivit legilslatiei federale actuale, posesia sau distribuirea marijuanei este ilegala, iar bancile care ofera servicii unor astfel de activitati risca sa fie inculpate sau sanctionate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri