Ucraina intra incepand de duminica intr-o noua era, dupa destituirea de facto a lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, sambata, si eliberarea opozantei Iulia Timosenko, aclamata de catre sustinatori la Maidan, in Kiev, relateaza AFP.

Speranta de iesire din criza a Ucrainei este totusi afectata, in contextul in care comunitatea internationala isi exprima ingrijorarea ca aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori este mai divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar, si vestul nationalist si ucrainofon, noteaza Mediafax. Astfel, premierul polonez Donald Tusk a apreciat sambata seara ca exista forte care ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei, fara sa precizeze natura acestora.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton i-a indemnat pe reprezentantii politici ucraineni sa actioneze "in mod responsabil" pentru a pastra "integritatea teritoriala" si "unitatea" tarii. Iar seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, care a "salutat" eliberarea Iuliei Timosenko", a apreciat ca "Franta, in legatura cu partenerii sai europeni, lanseaza un apel la pastrarea unitatii si integritatii tarii si la abtinerea de la violente".

Iulia Timosenko, un fost premier ucrainean, a declarat, in lacrimi, "Voi sunteti eroi, voi sunteti cei mai buni din Ucraina!". Asezata intr-un scaun cu rotile in fata a aproximativ 50.000 de persoane prezente in Piata Independentei (Maidan), centrul miscarii de contestare, fosta conducatoare propulsata in urma "revolutiei portocalii" din 2004, incarcerata din 2011 pentru abuz de putere, le-a cerut sa continue lupta.

"Daca cineva va spune ca s-a terminat si ca puteti sa va intoarceti acasa, sa nu credeti o vorba, este necesar sa terminati treaba", le-a cerut ea. Violentele, care au culminat saptamana aceasta cu aproape 80 de morti dupa trei luni de criza acuta, au atins un nivel de violenta fara precedent in aceasta fosta republica sovietica.

Deputatii au decis sambata "eliberarea imediata" a opozantei. Imediat dupa aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanta, justificand o destituire de facto a sefului statului si organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai. "Presedintele Ianukovici s-a indepartat de la putere si nu-si indeplineste functiile", se arata in rezolutia adoptata de catre Parlament.

Insa, de la Harkov (est), Ianukovici, ales in 2010 pentru un mandat pana in martie 2015, a dat asigurari ca nu are nicio intentie sa demisioneze. "Tara asista la o lovitura de stat (...). Eu sunt presedintele ales in mod legitim", a subliniat el intr-o alocutiune televizata, inregistrata la o data necunoscuta si difuzata de un post regional.

Desi acordul pe care l-a incheiat vineri prevede sa declanseze rapid masuri adoptate de catre Parlament in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, Ianukovici a subliniat ca nu va "semna nimic cu banditii care terorizeaza tara".

In noaptea de sambata spre duminica nu se stia unde se afla. Potrivit noului presedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, fostul sef de stat s-ar ascunde in regiunea Donetk (est), de unde fostul presedinte este originar. "A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat" de politia de frontiera, a declarat Turcinov.

Extremisti si jefuitori.

Reactiile au aparut imediat. "Ianukovici este KO", si-a exprimat bucuria unul dintre principalii lideri ai opozitiei ucrainene, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care ar putea juca un rol politic important in lunile urmatoare.

Rusia a acuzat opozitia ca "nu a indeplinit nici macar una dintre obligatiile" din acordul semnat vineri cu Ianukovici si a denuntat "extremisti inarmati si jefuitori, ale caror actiuni constituie o amenintare directa la adresa suveranitatii Ucrainei".

Tonul europenilor a fost radical diferit. "Nu exista nicio lovitura de stat la Kiev. Cladirile oficiale au fost abandonate. Presedintele Parlamentului a fost ales in mod legitim", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, care a participat, saptamana aceasta, la negocieri intre opozitie si putere.

Casa Alba a salutat eliberarea Iuliei Timosenko si a subliniat ca ucrainenii sunt cei care isi stabilesc viitorul. La Kiev, manifestantii nu au demontat baricadele de pe strazile din centrul capitalei, insa atmosfera s-a destins dupa ce politia s-a raliat cauzei manifestantilor, iar armata si-a anuntat "neutralitatea".

La periferia capitalei, mii de persoane s-au dus sa viziteze, fara incidente, resedinta luxoasa abandonata de catre Ianukovici si care se afla sub paza serviciului de ordine al opozantilor. O constructie in forma de galion, o colectie de fazani, marmura si decoratii aurite i-au lasat pe multi vizitatori cu gura cascata la tot acest fast.

Insa Ucraina, in opinia generala, este departe de deznodamant. La Harkov, un oras din est, reprezentanti locali din regiunile proruse estice cu contestat "legitimitatea" Parlamentului tarii care, in opinia lor, isi desfasoara activitatea "sub amenintarea armelor". Desi situatia este calma si pare ca s-a stabilizat din punct de vedere politic, Ucraina se afla intr-o situatie economica pe care Fabuis a catalogat-o saptamana aceasta "ingrozitoare".

Rasturnarile de sambata risca puternic sa afecteze promisiunea Rusiei de a acorda un credit in valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat doar o plata in valoare de trei miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor. Europenii au promis o asistenta financiara mai modesta, de aproximativ 610 milioane de euro.

Ministrul britanic de Externe William Hague a anuntat ca a discutat cu omologul sau german pentru a exercita presiuni in vederea deblocarii unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar International (FMI)".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri