Autoritatile de la Beijing au intocmit un proiect de lege care propune amenzi cuprinse intre sase si 12 mii de dolari pentru institutiile de presa chineze care relateaza despre calamitata naturale fara a fi autorizate, informeaza NewsIn. Proiectul de lege are scopul de a preveni "impactul negativ asupra societatii", a declarat, luni, un oficial chinez.

Proiectul de lege, care prevede, printre altele, amenzi intre 50 de mii de yeni si 100 de mii de yeni (de la sase la 12 mii de dolari) pentru stirile false, a starnit ingrijorari printre jurnalisti si aparatorii libertatii de exprimare.

Relatarile din presa chineza despre calamitati au o veche istorie a cenzurii, impuse de propagandistii ingrijorati de efectul asupra imaginii partidului aflat la conducere.

"Scopul proiectului de lege este imbunatatirea continutului relatarilor mass-media si protejarea societatii", a declarat vicepresedintele consiliului de stat pentru legislatie, Wang Yongqing. "Dezastrele naturale, accidentele, problemele de sanatate publica si alte situatii neprevazute sunt foarte daunatoare si au un impact pe scara larga. Daca informatiile relatate sunt false sau inexacte, pot crea panica sau chiar pot aduce grave prejudicii sociale", a precizat Wang.

Oficialul chinez a mai adaugat ca, desi legea obliga autoritatile sa obtina rapid informatii exacte, mass-media ar trebui sa poarte "o responsabilitate sociala" atunci cand relateaza despre un eveniment, adaugand ca amenzile trebuie date numai in "situatii grave".

Aparatorii libertatii de exprimare privesc proiectul de lege cu suspiciune. "Adoptarea unei legi referitoare la situatiile de criza nu este un lucru rau in sine, dar este inacceptabil sa fie transformata intr-un instrument de cenzura", au declarat, saptamana trecuta, reprezentantii organizatiei "Reporteri Fara Frontiere".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri