Tensiunile geopolitice din Ucraina au escaladat in acest weekend si nu fac decat sa amplifice sentimentul de nesiguranta existent deja in pietele emergente inca de la inceputul acestui an.

Noul guvern al Ucrainei a ordonat duminica mobilizarea fortelor armate ca raspuns la miscarile de trupe rusesti din peninsula Crimeea, complicand situatia economica oricum dificila a tarii, scrie CNBC. Ratingul pentru datoriile pe termen lung ale Ucrainei a fost retrogradat luna trecuta la “CCC” de catre agentia Standard & Poor’s, care a oferit ca motivatie criza politica de la Kiev.

Riscurile din Ucraina vor atrage cel mai probabil atentia investitorilor si asupra echilibrului economic fragil din alte tari emergente precum Turcia, Argentina, Venezuela si Thailanda.

“In momentul de fata anticipam ca deprecierea activelor din Ucraina va forta vanzarea sau reducerea unor alte pozitii din spatiul pietelor emergente”, spune Michala Marcussen, economist sef Societe Generale.

Si Michael Kurtz, strateg-sef piete de capital in cadrul bancii Nomura, a declarat ca evenimentele din acest weekend au crescut motivele investitorilor pentru a fi ingrijorati cu privire la active din piete emergente.

Citeste si:
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"
Rusia anunta un nou pas catre...

Ucraina reprezinta 0,2% din Produsul Intern Brut (PIB) global, mai putin decat Grecia, Portugalia sau Irlanda. Din acest motiv multi economisti cred ca economia Ucrainei este prea mica pentru a avea un impact semnificativ asupra situatiei globale.

Sursa foto: Flickr

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ingrasamintele chimice romanesti ajung pe doua piete vecine