Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, controlata de stat, ar putea cumpara rafinaria din Odesa, Ucraina, preluata de banca rusa VTB, controlata tot de stat, in contul unor datorii neplatite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant, citat de Reuters.

Rusia a declansat o criza internationala majora dupa ce a desfasurat trupe in regiunea ucraineana Crimea, determinand autoritatile de la Kiev sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in timp ce liderii statelor europene si SUA au cerut Moscovei sa respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controleaza deja rafinaria Lisiceansk, a doua ca marime din Ucraina. Rafinaria din Odesa a fost vanduta de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcator de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut, potrivit Mediafax.

VETEK, controlata de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid in perioada in care Ucraina a fost condusa de presedintele Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in luna februarie, in urma unor proteste de amploare.

Rosneft a ajuns saptamana trecuta la un acord cu VTB asupra rafinariei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vanzarea ar putea fi incheiata in scurt timp, potrivit cotidianului rus. Kurcenko, care a parasit Ucraina in februarie, nu a mai putut plati imprumutul primit pentru achizitia rafinariei si a transferat activul catre VTB.

Conducerea rafinariei a informat saptamana trecuta ca ar putea suspenda in martie activitatea pentru lucrari de intretinere. De asemenea, a informat ca proceseaza petrol din stocurile proprii si nu se asteapta sa fie aprovizionata in viitorul apropiat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri