Rosneft, cea mai mare companie petroliera din Rusia, controlata de stat, ar putea cumpara rafinaria din Odesa, Ucraina, preluata de banca rusa VTB, controlata tot de stat, in contul unor datorii neplatite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant, citat de Reuters.

Rusia a declansat o criza internationala majora dupa ce a desfasurat trupe in regiunea ucraineana Crimea, determinand autoritatile de la Kiev sa declare mobilizarea generala a trupelor si rezervistilor, in timp ce liderii statelor europene si SUA au cerut Moscovei sa respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controleaza deja rafinaria Lisiceansk, a doua ca marime din Ucraina. Rafinaria din Odesa a fost vanduta de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcator de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut, potrivit Mediafax.

VETEK, controlata de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid in perioada in care Ucraina a fost condusa de presedintele Viktor Ianukovici, inlaturat de la putere in luna februarie, in urma unor proteste de amploare.

Rosneft a ajuns saptamana trecuta la un acord cu VTB asupra rafinariei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vanzarea ar putea fi incheiata in scurt timp, potrivit cotidianului rus. Kurcenko, care a parasit Ucraina in februarie, nu a mai putut plati imprumutul primit pentru achizitia rafinariei si a transferat activul catre VTB.

Sondaj INSCOP Research: 35%...
Citeste si: Sondaj INSCOP. Principalele griji ale romanilor: coruptia si Rusia

Conducerea rafinariei a informat saptamana trecuta ca ar putea suspenda in martie activitatea pentru lucrari de intretinere. De asemenea, a informat ca proceseaza petrol din stocurile proprii si nu se asteapta sa fie aprovizionata in viitorul apropiat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Investitiile anului 2019: Bitcoin, petrol si... Nuclearelectrica