Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a afirmat, intr-un mesaj catre ucraineni, ca, "ocupand" Crimeea, Rusia a declarat razboi nu doar Ucrainei, ci si SUA si Marii Britanii, tari garante ale suveranitatii statului ucrainean, relateaza AFP.

"Vladimir Putin intelege bine ca, declarandu-ne razboi, el a declarat razboi inclusiv tarilor garante ale securitatii noastre, respectiv SUA si Marea Britanie", a declarat Iulia Timosenko, intr-o inregistrare video postata pe site-ul sau, potrivit Mediafax.

Rusia, SUA si Marea Britanie s-au angajat in 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, sa acorde garantii privind securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in schimbul renuntarii la arsenalul nucleare de catre Kiev.

"Eu nu cred ca Rusia va depasi aceasta linie rosie. Daca o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timosenko. Ea a adaugat ca ''agresiunea rusa" ar fi fost imposibila daca Ucraina ar fi aderat la NATO.

Unul din liderii "revolutiei portocalii" prooccidentale din 2004, Iulia Timosenko, condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, a fost eliberata dupa demiterea, la 22 februarie, a presedintelui Viktor Ianukovici, adversarul sau in alegerile prezidentiale din 2010.

Sondaj INSCOP Research: 35%...
Citeste si: Sondaj INSCOP. Principalele griji ale romanilor: coruptia si Rusia

Iulia Timosenko a mai apreciat ca lansarea "agresiunii ruse" este rezultatul noii revolutii ucrainene, care a condus la prabusirea regimului lui Ianukovici, pe care l-a catalogat drept "suboedonat Rusiei".

"Rusia nu a vrut sa o accepte. Ea a decis acum sa puna stapanire pe Ucraina printr-o interventie militara", mai spus ea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Theresa May va demisiona pe 7 iunie din fruntea Partidului Conservator