Interventia militara rusa in Ucraina decisa de catre presedintele Vladimir Putin ar putea sa coste scump Rusia, atat pe plan diplomatic, cat si pe plan economic, estimau luni numerosi experti, relateaza AFP.

"Este vorba despre cea mai grava criza dintre Rusia si Occident de la venirea la putere a lui Putin. Rusia risca acum sa fie total izolata, pe plan politic si economic, mai mult decat dupa ce a invadat Afganistanul", afirma Aleksei Malacenko de la Centrul Carnegie de la Moscova, noteaza Mediafax. "Toate scenariile sunt de luat in calcul, inclusiv o escaladare a conflictului. Principalul obiectiv al lui Putin este sa arate ca Rusia nu-si abandoneaza pozitia. Rezultatul: o criza cu consecinte extrem de periculoase", apreciaza politologul Maria Lipman.

Denuntand "ocuparea" Crimeei de catre Rusia, secretarul de Stat american John Kerry a avertizat duminica Kremlinul ca "G8 si alte cateva state sunt pregatite sa mearga pana la capat si sa izoleze Rusia din cauza acestei invazii. Ele sunt pregatite sa aplice sanctiuni, sunt pregatite sa izoleze Rusia din punct de vedere economic".

O serie de lideri europeni au facut declaratii foarte ferme si amenintatoare. "Vor exista consecinte si un pret de platit", a declarat ministrul britanic de Externe William Hague, iar presedintele polonez Bronislaw Komorowski a anuntat ca Polonia sa sustine adoptarea unor sanctiuni europene impotriva Rusiei. Reactia nu s-a lasat asteptata. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a denuntat imediat amenintari cu "sanctiuni si boicotarea".

In afara de izolarea diplomatica - Washingtonul a amenintat cu excluderea Rusiei din G8 -, o deteriorare a relatiilor economice intre Moscova si partenerii sai occidentali ar putea avea repercusiuni sensibile asupra economiei ruse, deja subrede.

Citeste si:
Siria accepta discutii privind organizarea unei conferinte de pace
Siria accepta discutii...

Riscuri pe termen lung

"Rusia are o economie ineficienta, JO de la Soci au costat scump, iar o aventura militara si relatii tensionate cu Occidentul pot costa si mai scump. Rusia nu-si poate permite acest lucru pe termen lung", releva un analist de la banca germana Berenberg, subliniind ca, in criza ucraineana, "riscul principal vizeaza pana la urma Rusia-insasi".

Spre deosebire de conflictul de cateva zile dintre Rusia si Georgia, in 2008, in Osetia de Sud, "tensiunile din Ucraina risca sa dureze mult mai mult timp si sa aiba repercusiuni negative pe termen lung asupra mediului economic din Rusia", au apreciat analisti de la Alfa Bank din Moscova. Intre timp, in tara, "imaginea lui Putin este excelenta, el este salvatorul rusilor si recuperatorul Crimeei", subliniaza Aleksei Makarkin de la Centrul pentru Tehnologii Politice. "El va beneficia de sustinerea populatiei, atat timp cat nu va exista razboi", adauga Aleksei Malacenko.

Dar daca escaladarea se prelungeste, "situatia va ajunge in impasul Razboiului Rece, iar pierderile Rusiei vor fi mari", apreciaza Valeri Garbuzov de la Institutul Statelor Unite si canadei. Impactul crizei asupra economiei ruse era deja vizibil luni, in contextul in care Brusa de la Moscova inregistra in miezul zilei pierderi de pana la 13%, iar rubla se deprecia la niveluri istorice fata de euro si dolar, investitorii fiind cuprinsi de panica fata de consecintele interventiei militare ruse in Ucraina.

Citeste si:
Putin si Obama au discutat la telefon despre tensiunile din Ucraina
Vladimir Putin si Barack...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Hollande i-a cerut lui Putin un armistitiu in Siria