"Presedintele Obama a insistat asupra faptului ca Rusia actioneaza incalcand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, ceea ce ne-a determinat sa adoptam masuri de represalii, in coordonare cu partenerii nostri europeni", a anuntat Casa Alba dupa o conversatie telefonica de 60 de minute intre cei doi lideri.

"Presedintele Obama a adaugat ca situatia ar putea fi solutionata pe cale diplomatica, ceea ce ar fi in interesele Rusiei, poporului ucrainean si comunitatii internationale", a adaugat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama si-a prezentat din nou cerintele, si anume "discutii directe, cu ajutorul comunitatii internationale", intre Rusia si Ucraina, venirea "unor observatori internationali pentru a se asigura ca ucrainenii sunt protejati, inclusiv minoritatea rusa", si "retragerea fortelor ruse in cazarmi".

"Comunitatea internationala ar putea ajuta poporul ucrainean sa pregateasca alegerile din luna mai", a mai spus el, potrivit Casei Albe.

In cele din urma, Barack Obama a subliniat ca secretarul de Stat american, John Kerry, va continua discutiile cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, cu Guvernul ucrainean si cu alti parteneri internationali in vederea indeplinirii acestor obiective.

Citeste si:

Departamentul de Stat a anuntat introducerea unor "restrictii in acordarea de vize pentru un anumit numar de responsabili si persoane, reflectand o decizie politica" vizand sa refuze eliberarea de vize celor care ameninta suveranitatea Ucrainei.

Aceste restrictii vizeaza lideri rusi si ucraineni. Casa Alba nu a oferit nicio precizare cu privire la numarul de persoane vizate sau identitatea acestora. Potrivit Washingtonului, Vladimir Putin nu este vizat de aceste sanctiuni.

In plus, presedintele american a semnat un decret care autorizeaza blocarea averilor "unor indivizi sau entitati ale caror activitati submineaza procesul democratic si institutiile din Ucraina" si "ameninta pacea, securitatea, stabilitatea".

Pentagonul a anuntat suspendarea "tuturor legaturilor militare" intre Washington si Moscova, in urma interventiei ruse in Crimeea.