Averea neta a populatiei si organizatiilor nonprofit din SUA a crescut anul trecut cu 14%, sau 10.000 miliarde de dolari, la 80.700 miliarde de dolari, un nou record, insa de aceasta evolutie, sustinuta de avansul burselor si pietei imobiliare, au profitat in mod disproportionat americanii bogati.

Americanii au inregistrat progrese semnificative in privinta recuperarii pierderilor cauzate de declinul pietei imobiliare si de recesiunea din decembrie 2007-iunie 2009, care au decimat activele unei mari parti a populatiei, potrivit unui raport publicat de Rezerva Federala a SUA (Fed) si citat de Wall Street Journal.

Recuperarea, desi de amploare, are un impact pozitiv redus asupra economiei, intrucat exclude tot mai mult americanii din calsa de mijloc si pe cei cu venituri reduse. "Inegalitatea in privinta veniturilor a crescut de-a lungul timpului. Cresterile de avere sunt mari, dar nu sunt urmate si de cheltuielile de consum", a declarat William Emmons, economist-sef la Rezerva Federala din St. Louis, scrie Mediafax.

Mare parte din cresterea averii populatiei a fost sustinuta anul trecut de evolutia bursei americane, cu un avans de 30% al indicelui S&P 500. De preturile mai mari ale actiunilor au profitat, insa, in mod disproportionat americanii bogati. Valoarea actiunilor si fondurilor mutuale detinute de gospodariile SUA a crescut cu 5.600 de miliarde de dolari anul trecut, in timp ce valoarea locuintelor - cel mai important activ al multor americani din clasa de mijloc - a urcat cu circa 2.300 de miliarde de dolari, arata raportul Fed.

Ponderea actiunilor si obligatiunilor in averea totala a americanilor se situeaza la 35%. O alta categorie care inregistreaza o crestere disproportionata a activelor este cea a varstnicilor, potrivit Wall Street Journal. Atat varstnicii, cat si bogatii, sunt insa inclinati mai putin sa cheltuiasca si mai mult sa economiseasca, a spsus Emmons. Familiile tinere, in special, raman in coninuare in urma in privinta recuperarii averii pierdute in timpul crizei.

Finante personale: Cum sa te...
Citeste si: Cum sa te "pensionezi anticipat" la 37 de ani


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lumea in schimbare: Donald Trump va prelua conducerea SUA