Rimantas Gucas, un pensionar lituanian, apreciaza, stand in picioare in fata unei cladiri cenusii a fostului KGB situate pe o strada animata din Vilnius, ca occidentalii vor repeta erorile din trecut daca nu vor impiedica Rusia sa anexeze Crimeea de la Ucraina, relateaza AFP.

Presedintele rus Vladimir Putin "nu se va opri daca nu este oprit cu forta. Este un nebun. Tarile baltice ar trebui sa fie ingrijorate, da?", spune pentru AFP acest barbat in varsta de 72 de ani care a trait sub ocupatie rusa, noteaza Mediafax. "Ucraina ne aminteste de invazia din Ceholsovacia din 1938. Ar trebui sa ne asteptam de-acum la agresiunea din 1939 asupra Poloniei?", intreaba Gucas, evocand atacarea acestei tari de catre Germania nazista a lui Adolf Hitler, care a declansat al Doilea Razboi Mondial.

Lituania se pregateste sa aniverseze marti 24 de ani de la proclamarea independentei fata de Uniunea Sovietica. Fosta cladire din Vilnius a KGB-ului sovietic adaposteste astazi un tribunal si un muzeu inchinat combatantilor din cadrul rezistentei antisovietice din perioada 1944-1953. Intr-o tentativa esuata de a inabusi independenta Lituaniei, trupele sovietice au ucis 14 civili luand cu asalt turnul televiziunii din Vilnius, in ianuarie 1991.

"Cred ca Putin ar trebui sa fie numit Putler sau Stalin II. Occidentalii nu au indurat suferintele noastre si ei pur si simplu nu pot intelege", spune Birute Jurksiene, o pensionara. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, dictatorul sovietic Iosif Stalin a ocupat si anexat toate cele trei tari baltice - Lituania, Letonia si Estonia -, dupa care a ordonat deportari in masa catre Siberia.

Cele trei au devenit independente abia in 1991, in timpul prabusirii blocului sovietic, si au aderat in 2004 la Uniunea Europeana si NATO pentru a-si consolida independenta fata de Moscova.

Scutul NATO

Presedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a avertizat ca Moscova ar putea sa ameninte si alte tari foste comuniste, precum Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia sau Polonia. "Rusia de astazi este periculoasa. Rusia de astazi este imprevizibila", a declarat Grybauskaite in cadrul unui summit european desfasurat recent pe tema situatiei din Ucraina. "Este vorba despre redefinirea frontierelor", a adaugat ea, referindu-se la Crimeea.
Kestutis Girnius, un expert al Universitatii din Vilnius, apreciaza ca scenariul din Crimeea este putin probabil sa se repete in tarile baltice, care fac parte din NATO si UE.

"NATO va pierde toata credibilitatea daca nu va reusi sa le apere. Ea are un motiv primordial de a veni in apararea lor. Rusia stie acest lucru si va incerca sa il evite", spune el pentru AFP. Washingtonul a mai trimis joi in Lituania inca sase avioane de vanatoare de tip F-15, cu scopul de a consolida supravegherea spatiului aerian al tarilor baltice, o misiune pe care o efectueaza in cadrul NATO.

Potrivit ministrului lituanian al Apararii, Juozas Olekas, actiunea Statelor Unite reprezinta un raspuns la "agresiunea rusa in Ucraina si la o escaladare a activitatii militare in regiunea Kaliningrad", o enclava rusa intre Polonia si Lituania.

Promisiuni

In Letonia si Estonia, unde rusofonii reprezinta aproximativ un sfert din populatie, promisiunile Moscovei de a-i apara pe "rusii etnici" din Crimeea starnesc ingrijorari. "Scenariul din Crimeea este asemanator cu cel al ocuparii tarilor baltice de catre Uniunea Sovietica in 1940", a comentat pe Twitter ministrul de Externe al Letoniei, Edgaras Rinkevics.

Leonid, unul dintre cei 300.000 de rusofoni din Letonia, apreciaza ca Rusia nu trebuie sa aiba probleme cu Ucraina. "Nu este corect sa folosesti forta", spune pentru AFP acest barbat de aproximativ 60 de ani. "Este o tragedie ca rusii si ucrainenii se ridica unii impotriva altora desi suntem frati", deplange el.

Cu toate acestea, Centrul Armoniei, cel mai important partid din Parlamentul leton, refuza sa condamne actiunea Moscovei in Crimeea.
Sprijinit in principal de catre rusii etnici ai acestei tari, acest partid care intretine legaturi cu cel al lui Putin, Rusia Unita, considera ca Moscova si Kievul sunt responsabile in egala masura.

In Estonia, Enn Tart, un un fost disident din perioada sovietica, afirma, deziluzionat, ca "Rusia va face intotdeauna presiuni asupra vecinilor sai, asa cum a facut in decursul secolelor trecute". Dar sper ca UE si Statele Unite vor intelege in cele din urma ca trebuie sa-l opreasca pe Putin", adauga el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri