Deputatii din Parlamentul prorus al Crimeei au adoptat marti o declaratie de independenta fata de Ucraina, o etapa prealabila referendumului, care sa permita alipirea acestei regiuni la Rusia, relateaza AFP.

Ei au invocat precedentul Kosovo pentru a-si justifica demersul din punct de vedere al dreptului international. "O declaratie de independenta a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol" a fost adoptata de 78 din totalul de 81 de deputati prezenti, potrivit unui comunicat al acestui Parlament, considerat ilegal de autoritatile de la Kiev, potrivit Mediafax.

Textul lor face referire la Carta Natiunilor Unite si la "o intreaga serie de documente internationale ce stabilesc dreptul popoarelor la autodeterminare", precum avizul emis de Curtea Internationala de Justitie din 22 iulie 2010, potrivit caruia "proclamarea unilaterala a independentei de catre o parte a unui stat nu incalca nicio norma a dreptului international".

Daca referendumul din 16 mai conduce la o alipire a Crimeei si orasului Sevastopol la Rusia, Crimeea va fi declarata "stat independent si suveran cu o forma republicana de guvernamant", afirma declaratia.

"Republica Crimeea va fi un stat democratic, laic si multinational, care se va angaja in mentinerea pacii si a intelegerii interetnice si interconfesionale pe teritoriul sau", continua documentul.

Citeste si:
Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei
Canada se opune revenirii la...

In cazul unui vot in favoarea alipirii la Rusia, Crimeea se va adresa Moscovei "pentru a fi admisa pe baza unui acord guvernamental", precizeaza declaratia. Aceasta a fost adoptata si de consiliul municipal din Sevastopol, adauga comunicatul.

Sursa foto: captura google.com/maps

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si