Cum au reusit cei doi pasageri iranieni sa se infiltreze cu pasapoarte false la bordul avionului Malaysia Airlines, disparut de pe radare de peste patru zile, ramane unul dintre cele mai mari mistere, insa acest lucru nu mai este deloc unul surprinzator. Doar anul trecut, s-au inregistrat peste un miliard de imbarcari fara ca pasapoartele pasagerilor sa fie verificate in baza de date a Interpolului (SLTD) daca sunt furate sau gasite.

De altfel, daca pasapoartele pasagerilor cursei MH 370 ar fi fost confruntate cu aceasta baza de date s-ar fi descoperit ca cei doi iranieni au folosit pasapoarte furate, scrie Slate.com.

Ramane insa necunoscut daca cei doi pasageri au vreo legatura cu disparitia aeronavei, primele date ale anchetei aratand doar ca niciunul dintre ei nu are vreo legatura cu o grupare terorista. Cu toate acestea, Interpolul pune foarte mult accent zilele acestea pe importanta utilizarii bazei de date cu pasapoarte furate si pierdute.

“Ne ingrijoreaza ca pasagerii s-au putut imbarca intr-un zbor international folosind pasapoarte false, care apar in baza de date a Interpolului. Daca Malaysia Airlines si toate celelalte companii aeriene ar fi verificat pasapoartele in baza de date a Interpolului, atunci nu am mai fi fost in situatia sa speculam ca pasapoartele furate sunt folosite de teroristi urcati la bordul cursei MH 370”, a declarat Ronald Noble, secretar general al Interpolului.

Creata in anul 2002, baza SLTD contine peste 40 de milioane de inregistrati si este interogata de peste 800 de milioane de ori pe an. Insa, cu toate ca 167 de tari contribuie cu informatii la aceasta baza in prezent, Interpolul estimeaza ca mai putin de 20 dintre acestea utilizeaza sistematic SLTD pentru a verifica documentele pentru calatorii internationale.

Avion Malaysian Airlines

Avionul companiei Malaysia Airlines care transporta 239 de persoane la bord de la Kuala Lumpur la Beijing a disparut sambata dimineata in apropierea spatiului aerian al Vietnamului, a anuntat Guvernul vietnamez.

Avionul ar fi trebuit sa ia legatura cu turnul de control la ora 17.22 GMT (19.22 ora Romaniei), dar acest lucru nu s-a intamplat.

Ministerul vietnamez al Apararii a lansat o misiune de salvare in coordonare cu Malaysia si China, a adaugat el. Malaysia Airlines a inceput sa anunte rudele pasagerilor si echipajului, un demers care arata ca aceasta se asteapta la ce este mai rau. Potrivit televiziunii publice chineze, 158 de pasageri sunt chinezi.

Avionul, un Boeing 777-200, care a parasit Kuala Lumpur sambata, la ora 00.41, urma sa ajunga la Beijing la ora locala 06.30 (00.30 ora Romaniei).

Sursa foto: Avion, Shutterstock

Sursa foto: Pasaport, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri