Guvernele din Italia si Spania pregatesc planuri ample de reducere a fiscalizarii muncii si a taxelor pe profiturile companiilor in incercarea de a revigora cresterea economica, masuri care vor fi acoperite din punct de vedere financiar prin majorarea taxelor pe consum sau pe castigurile de capital.

Premierul italian Matteo Renzi a prezentat un plan de reducere a taxelor pe munca si pe profitul companiilor, si s-a angajat totodata sa achite pana in aceasta vara arieratele de 68 miliarde euro datorate de stat sectorului privat. Masurile prezentate de Renzi (39 de ani) vor intra in vigoare de la 1 mai si vor reduce cu aproximativ 10 miliarde euro taxele pe munca si cu 2,4 miliarde euro, sau 10%, taxele pe activitatea economica, potrivit Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Guvernul spaniol, condus de premierul Mariano Rajoy, pregateste de asemenea masuri de reducere a taxelor pe munca, finantate prin cresterea taxelor pe consum. Surse guvernamentale au declarat recent pentru Reuters ca Rajoy vizeaza stabilirea unei taxe unice pe valoare adaugata (TVA) de 21%, fata de un sistem diferentiat cu rate de 4%, 10% si 21% in prezent, precum si cresterea accizelor pe proprietate si pe carburanti auto.

Totodata, taxele pe profit si pe castigurile persoanelor cu venituri mai mici vor fi reduse, iar Rajoy vrea si scaderea in medie cu 75% a contributiilor sociale suportate de angajatori, aceasta ultima masura fiind valabila numai pana la sfarsitul acestui an si numai in cazul angajatilor noi.

Seful guvernului de la Roma nu a facut precizari privind modul in care va finanta achitarea arieratelor. Guvernul a promis si revizuirea codului fiscal, a sistemului de administratie publica si o reevaluare a sistemului judiciar, toate inainte de 1 iulie, data la care Italia va prelua presedintia rotativa a Uniunii Europene. Planurile anuntate miercuri reprezinta primele masuri concrete prin care Renzi incearca sa-si respecte promisiunile asumate in fata Parlamentului.

Tanarul premier s-a facut remarcat pe scena politica italiana drept un "outsider" si un critic dur al "garzii vechi". Renzi incearca sa se afirme ca premier inaintea primului test electoral din timpul mandatului sau, alegerile europarlamentare din luna mai.

Renzi va fi judecat de alegaturi in functie de capacitatea de a-si trece masurile prin Parlament si de a anunta surse de finantare pentru ambitiosul program de reforma economica anuntat. "Vreau ca italienii care acum traiesc de pe o zi pe alta sa primeasca un spor frumos la salarii", a declarat Renzi intr-o conferinta de presa, estimand ca reducerea taxelor pe munca cu 10 miliarde euro va majora salariul mediu net lunar cu 80 de euro.

Reducerea taxelor pe activitatea economica, inclusiv pe profit, va fi finantata printr-o impozitare mai dura a castigurilor de capital. Cheltuielile gospodariilor din Italia pe bunuri de folosinta indelungata au scazut cu 25% in ultimii 5 ani, iar somajul a urcat la 12,9%, nivel record dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Sistemul actual de impunere fiscala pe munca afecteaza in cea mai mare masura angajatii cu cele mai mici salarii, categorie considerata de economisti drept mai predispusa sa cheltuiasca imediat o eventuala majorare salariala, stimuland activitatea economica.

Renzi a afirmat ca reducerea taxelor va fi acoperita partial de scaederea costurilor de imprumut ale statului, si de reducerea cheltuielilor publice cu 7 miliarde euro in acest an. Totusi, premierul a precizat ca deficitul bugetar al Italiei ar putea creste in 2014.

Reducerile fiscalitatii in zona muncii se adreseaza in principal angajatilor cu venituri mici si vor majora un salariu net de 18.000 de euro pe an cu 1.000 de euro. Masurile au fost gandite in principal ca deduceri si beneficii, pentru a incuraja tranzitia muncitorilor la negru catre economia oficiala, deoarece numai veniturile declarate vor putea beneficia de noul sistem.

Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a precizat ca guvernul nu cunoaste situatia contabila exacta a arieratelor si se bazeaza pe estimarile Bancii Italiei. El a adaugat ca achitarea arieratelor va majora datoria publica a Italiei, deja cea mai ridicata din Europa ca procent din PIB dupa Grecia, si ar putea presupune negocieri cu Comisia Europeana.

UE impune statelor membre mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB. Italia a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un deficit bugetar de 3,7% din PIB, fata de 3,4% in perioada corespunzatoare din 2012. In Spania, majorarea TVA s-ar putea dovedi o masura putin populara dupa patru ani de austeritate grea, insa incurajarea afacerilor si angajarilor va contribui pe termen mediu si lung la bunastare si ar putea convinge 300.000 de liber profesionisti sau angajati la negru sa revina in economia oficiala. Somajul din Spania era an ianuarie de 25,8%, afectand 6 milioane de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri