Rusia trebuie sa isi retraga imediat toate fortele militare de pe teritoriul ucrainean, spun deputatii intr-o rezolutie adoptata joi. Ei condamna "actul de agresiune de invadare a Crimeei", considerandu-l o incalcare a dreptului international si declara planurile Crimeei de a organiza un referendum pentru aderarea sa la Rusia ca fiind ilegale, atentionand ca actiunile Rusiei reprezinta o amenintare la securitatea UE.

Rezolutia condamna ferm "actul de agresiune de invadare a Crimeei" pe care l-a facut Rusia si cere retragerea imediata a tuturor fortelor militare "prezente ilegal pe teritoriul ucrainean". Rusia "a incalcat clar" dreptul international, conform Cartei ONU, OSCE, Memorandumului de la Budapesta din 1994 si altor conventii, "amenintand securitatea UE", se mai arata in text.

Referendumul din Crimeea este ilegal

Deputatii denunta referendumul organizat duminica privind aderarea Crimeei la Rusia si considera decizia autoritatilor autoproclamate din Crimeea de a declara independenta la 11 martie 2014 "ilegitima si ilegala". Ei spun ca, conform constitutiei Ucrainei, Republica Autonoma a Crimeei poate organiza referendumuri doar pe teme de interes local, nu si pentru a modifica granitele recunoscute international.

Acuzatiile Rusiei sunt nefondate

Textul respinge obiectivul asumat de Rusia de a proteja vorbitorii de rusa din Crimeea, considerandu-l "complet nefondat", avand in vedere ca "nu exista nicio discriminare" la adresa respectivului grup. De asemenea, "defaimarea protestatarilor impotriva politicii lui Ianukovici, numiti fascisti de propaganda rusa" este condamnata ferm.

Protectia minoritatilor

Deputatii cer guvernului ucrainean sa protejeze drepturile minoritatilor nationale, inclusiv pe cele ale ucrainenilor care vorbesc rusa si cer un nou regim privind limbile, care sa ofere sprijin tuturor limbilor minoritare. In acest sens, deputatii saluta decizia Presedintelui ucrainean interimar de a respinge o lege care ar fi afectat dreptul de a utiliza limbi minoritare in Ucraina.

Actiunile UE

Parlamentul subliniaza nevoia ca UE si statele membre sa se adreseze Rusiei cu o singura voce si sa sprijine dreptul unei Ucraine unite de a-si decide liber viitorul. Deputatii saluta decizia Consiliului UE din 6 martie de a suspenda liberalizarea vizelor si negocierile de parteneriat cu Rusia si spun ca in cazul in care Rusia va anexa Crimeea, UE va trebui sa impuna rapid un embargo asupra armelor si tehnologiei cu dubla utilizare, restrictii privind vizele, inghetarea bunurilor si masuri impotriva companiilor rusesti, mai ales din sectorul energetic, conform legislatiei UE.

Deputatii saluta de asemenea decizia UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro si de a semna capitolele politice ale acordului de asociere, implementand imediat unele reduceri ale tarifelor vamale pentru importurile UE de bunuri din Ucraina si cer accelerarea liberalizarii vizelor cu Ucraina, precum si introducerea "unor proceduri temporare, foarte simple si ieftine de obtinere a vizelor la nivelul UE si al statelor membre" pentru cetatenii ucraineni. Deputatii conchid ca orice cooperare parlamentara intre Parlamentul European si Duma de stat rusa si Consiliul Federal "nu mai pot fi conduse in parametrii obisnuiti".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri