Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a anuntat ca partea politica a acordului de asociere intre tara sa si Uniunea Europeana (UE) va fi semnat la 21 martie, intr-un mesaj video difuzat sambata de catre posturi de televiziune de la Kiev, relateaza AFP.

"Am purtat o discutie cu presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy", a spus Iateniuk, care a revenit vineri dintr-un turneu in Europa si Statele Unite. "Am cazut de acord asupra faptului ca partea politica a acordului de asociere intre Ucraina si UE va fi semnata in cursul summitului, la 21 martie", a continuat el, adaugand ca partea economica a acordului va fi semnata "mai tarziu", scrie Mediafax.

Partea economica a acestui acord este cea pe care fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a renuntat sa o semneze la sfarsitul lui noiembrie. Refuzul sau a declansat o miscare de contestare care a condus la inlaturarea sa de la putere. La vremea respectiva, sustinatorii unei apropieri de Rusia apreciau ca aceasta parte economica va crea dificultati importante industriei ucrainene, puternic ancorata in economia rusa.

UE urmeaza sa organizeze un summit la Bruxelles, in perioada 20-21 martie. Uniunea si-a sporit ajutorul in vederea unei apropieri de Kiev, dupa ce forte ruse au preluat controlul asupra Peninsulei ucrainene separatiste Crimeea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
UE nu ofera perspective clare de integrare Republicii Moldova