Mii de rusi manifestau sambata la Moscova impotriva "ocuparii" Crimeei si politicii Kremlinului, la apelul unui comitet al opozitiei, iar un miting al unor organizatii nationaliste apara, concomitent, pozitia oficiala, in apropierea Pietei Rosii, relateaza AFP.

Un fotograf si o jurnalista AFP au apreciat ca la miting participau aproximativ 50.000 de manifestanti de opozitie, o mobilizare rar atinsa de la manifestatiile de dinaintea si de dupa revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, in 2012, scrie Mediafax.

"Pentru libertatea voastra si a noastra!", se putea citi pe o banderola purtata la defilarea opozitiei, care a pornit de la Piata Puskin catre bulevardul Saharov (un fost disident sovietic) si la care participau pâna la 20.000 de persoane, potrivit estimarii unei jurnaliste AFP.

Politia a citat, la inceputul defilarii, aproximativ 3.000 de persoane.

"Nu va atingeti de Ucraina!", "Nu razboiului!", se mai putea citi pe pancarte agitate de persoane de toate vârstele, care purtau steaguri ruse si ucrainene.

Citeste si:
Sute de studenti au protestat in Iran: Nu poate fi un alt masacru
Sute de studenti au protestat...

"Fara referendum sub amenintarea armelor!", indemna alt slogan, referindu-se la scrutinul privind anexarea Crimeei la Rusia, prevazut duminica. Peninsula ucraineana este ocupata de la sfârsitul lui februarie de mii de militari considerati rusi.

"Eu cred ca Crimeea inseamna Ucraina, chiar daca majoritatea oamenilor sunt rusi. Ei trebuie sa-si rezolve problemele cu statul lor. Rusia nu are nimic a face cu acest lucru", a declarat o fosta invatatoare, Ala, in varsta de 71 de ani, care nu a dorit sa-si spuna numele.

"Este un razboi, o ocupatie, este inacceptabil din partea unui stat civilizat", a adaugat ea.

Manifestantii au scandat "Nu puterii cekistilor!" (membri ai serviciilor secrete), sau "Navalnii!", numele principalului opozant al lui Vladimir Putin, plasat sub arest la domiciliu, la Moscova.

Citeste si:
Protest privind schimbarile climatice: "Joker" a fost arestat
Protest privind schimbarile...

In acelasi timp, cateva mii de persoane - 15.000, potrivit politiei - erau adunate in apropiere de Piata Revolutiei si Kremlin, la apelul unor organizatii nationaliste, agitand banderole pe care se puteau citi mesaje de sustinere fata de politica lui Putin.

"Nu va exita un Maidan la Moscova!", au spus persoane care au luat cuvantul, referindu-se la Piata Independentei de la Kiev, capitala ucraineana, unde trei luni de manifestatii au condus la indepartarea fostului presedinte Viktor Ianukovici de la putere, care s-a refugiat in Rusia, si la instalarea unei noi puteri proocidentale.

Numerosi tineri purtau pe spate desene cu conturul fostei Uniuni Sovietice si inspriptia "CCCP 2.0", o trimitere la o noua URSS.

Mii de rusi manifestau sambata la Moscova impotriva "ocuparii" Crimeei si politicii Kremlinului, la apelul unui comitet al opozitiei, iar un miting al unor organizatii nationaliste apara, concomitent, pozitia oficiala, in apropierea Pietei Rosii, relateaza AFP.

Citeste si:
Proteste masive in Iran dupa uciderea generalului Soleimani
Proteste masive in Iran dupa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Iran: Ziarele din tara au inceput sa critice puterea