Locuitorii peninsulei ucrainene Crimeea votau masiv duminica pentru alipirea peninsulei la Rusia, autoritatile separatiste preconizand deja o rata record de participare, relateaza AFP.

Referendumul, denuntat de Kiev si Occident, se desfasoara in prezenta trupelor ruse care detin controlul asupra regiunii de doua saptamani, alaturi de militii separatiste, scrie Mediafax.

La Sevastopol, un oras istoric care gazduiesste Flota rusa la Marea Neagra de peste 200 de ani, alegatorii s-au precipitat masiv la urne inca de duminica dimineata. Intr-o sectie de votare instalata intr-un centru de afaceri si cultural, votul a inceput inainte de deschiderea oficiala a referendumului. Ulterior, 65 de alegatori au votat in decurs de jumatate de ora, a constatat un jurnalist AFP.

La Bahcisarai, "capitala" comunitatii musulmane tatare din Crimeea, ai carei lideri au indemnat la boicotarea consultarilor, tatarii au ramas in casa. Doar ucraineni de origine rusa votau cu entuziasm, incantati sa scape cat mai repede de pasaportul ucrainean si sperand sa traieasca mai bine cu subventii de la Moscova.

In alte sectii de votare de la Sevastopol si Simferopol, capitala peninsulei separatiste, jurnalisti, inclusiv AFP, au fost impiedicati sa patrunda in incinta, in unele cazuri.

Incepe o noua era

"Este un moment istoric, toata lumea va fi fericita", a declarat pentru presa "premierul" prorus al Crimeei Serghii Aksionov, dupa ce a votat la Simferopol. "Incepe o noua era", a continuat el, in timp ce un barbat care agita un steag ucrainean era impins de catre garzi. "Vom sarbatori in aceasta (duminica) seara", a conchis Aksionov, sigur de victoria sa.

La Sevastopol, Aleftina Klimova, nascuta in Rusia, nu a putut sa doarma. "Ma asteptam ca Statele Unite, Franta, ei, toti, sa fie impotriva. Ma temeam pentru (presedintele rus Vladimir) Putin. Dar a stiut sa reziste. Nu am dormit toata noaptea, am asteptat acest moment si totul merge cum voiam", a continuat ea.

Intr-o peninsula cu o populatie majoritara rusofona, alipita in 1954, in urma deciziei lui Nikita Hrusciov, unei Ucraine care le-a parut intotdeauna indepartata multor locuitori, o larga majoritate se va pronunta cu siguranta in favoarea unei uniuni oficiale cu Federatia Rusa, cu atat mai mult cu cat minoritatile ucraineana si tatara, care reprezinta 37% din populatie, au indemnat la boicot.

Un ultim indemn la boicotare a fost lansat in noaptea de sambata spre duminica de catre presedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Denuntand, intr-un comunicat, un "pretins referendum pe care pseudo-puterea marioneta din Crimeea il organizeaza sub controlul trupelor ruse", Turcinov a declarat ca rezultatele acestuia "nu reflecta sentimentele adevarate ale populatiei" din Crimeea.

Intrebarea care le este adresata le permite alegatorilor sa aleaga intre "reunificarea cu Rusia ca membra a Federatiei Ruse" sau revenirea la un statut datand din 1992, niciodata aplicat, de autonomie largita fata de Kiev.

Blindate si lansatoare de rachete rusesti

Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a denuntat o situatie "extrem de periculoasa", promitand un "raspuns" luni din partea Uniunii Europene (UE), in cazul in care Rusia nu renunta la planurile sale in ultimul moment.

"Nu cautam aceasta confruntare. Dar daca Rusia nu face un pas inapoi in ultimul moment, ministrii de Externe UE vor da un raspuns potrivit luni", a subliniat el citat de editiile de duminica ale unor publicatii germane.

Autoritatile secesioniste au ajuns la putere, la Simferopol, dupa destituirea, la Kiev, pe 22 februarie, a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, si in urma unei lovituri in forta organizate de catre civili prorusi inarmati si mii de militari rusi.

Veniti de la baza navala de la Sevastopol, situata in sudul extrem al peninsulei, inchiriata de catre Ucraina Flotei ruse la Marea Neagra, apoi avansand in Crimeea in coloane de blindate provenind de pe teritoriul rus, ei asediaza, in baze militare si instalatii strategice din peninsula, militari ucraineni ramasi credinciosi autoritatilor de la Kiev.

Vicepremierul ucrainean Vitali Iarema a declarat ca se teme de o invazie a Ucrainei continentale, afirmand duminica, intr-un inerviu, ca lansatoare de rachete multiple de tip Grad au fost instalate in Crimeea, in apropiere de frontiera cu regiunea Herson, in sudul Ucrainei.

Criza diplomatica

Infruntarea dintre Moscova si Washington s-a transformat in cea mai rea criza diplomatica intre rusi si occidentali de la prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in 1991, si ar putea sa afecteze pe termen lung relatiile dintre marile puteri.

In afara de viitorul Crimeei in cadrul Ucrainei sau Rusiei, criza a relevat separatismul din bastioanele rusofone si industriale situate in estul tarii.

Mobilizarea de trupe rusesti la frontiere, invocand exercitii militare, dublata de discursuri, la Moscova, despre necesitatea "protejarii" comunitatilor rusofone provoaca temeri multor ucraineni, care sunt convinsi, in pofida dezmintirilor diplomatiei ruse, ca armata rusa va invada Kievul.

Rezultate preliminare urmeaza sa fie anuntate dupa inchiderea sectiilor de votare, la ora locala 20.00 (20.00, ora Romaniei). Insa, la Sevastopol, steaguri rusesti erau deja distribuite pe strazi. La Simferopol, anuntul "Suntem in Rusia" era proiectat pe o cladire oficiala.

Sursa foto: Shutterstock, Crimeea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri