Inflatia anuala din UE a incetinit in luna februarie la 0,8%, fata de 0,9% in ianuarie, iar sase state membre au inregistrat scaderi ale preturilor de consum, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat, institutul de statistica al Comisiei Europene.

Eurostat a modificat totodata datele privind inflatia anuala din zona euro de la 0,8% la 0,7% pentru luna februarie, fata de 0,8% in ianuarie, indicand presiunile cu care se confrunta Banca Centrala Europeana (BCE). BCE, al carei mandat presupune asigurarea stabilitatii preturilor, tinteste o inflatie anuala apropiata de 2%. Inflatia anuala din zona euro se mentine sub pragul de 1% de cinci luni consecutive.

BCE mentine dobanda de politica monetara aproape de zero, la minimul istoric de 0,25%. La nivelul UE, nu mai putin de sase state au inregistrat inflatie anuala negativa in februarie. Astfel, in Bulgaria, preturile de consum au coborat in medie cu 2,1%, in Cipru cu 1,3%, in Grecia cu 0,9%, in Croatia cu 0,2%, iar in Portugalia si Slovacia cu 0,1%, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.

Cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost inregistrate in Malta si Finlanda (1,6%), urmate de Austria (1,5%). La nivelul UE, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tigarete, restaurante si cafenele si electricitate, in timp ce carburantii auto, telecomunicatiile si pacura au afisat evolutii negative. BCE estimeaza pentru acest an o inflatie de 1% in zona euro, iar pentru anul viitor 1,3%.

Citeste si:
Statul ia aproape 60% din pretul benzinei de la pompa
Statul ia aproape 60% din...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
GfK: Puterea de cumparare a romanilor, una dintre cele mai scazute