Multinationalele, care beneficiaza de scutiri fiscale si isi expatriaza profiturile catre paradisurile fiscale, duc guvernele la crize majore ale finantelor publice, au anuntat reprezentantii Confederatiei Internationale a Sindicatelor Libere (CISL), citati de agentia NewsIn
Intr-un raport publicat la Paris, CISL descrie toate mijloacele, uneori aflate la limita legalitatii, pe care le folosesc companiile multinationale, cu scopul de a scapa de obligatiile fiscale. Nivelul impozitelor aplicate societatilor din tarile OCDE a scazut, de la 40% la mai putin de 30% in doar douazeci de ani, spune CISL estimand ca, in acest ritm, aceste taxe vor fi doar o amintire pana la mijlocul secolului.

Pana acum, acest fenomen a fost compensat de largirea bazei impozabile, insa aceasta nu este o masura de durata, au mai spus reprezentantii confederatiei sindicale. Numarul regiunilor unde companiile beneficiaza de o fiscalitate redusa si de o legislatie relaxata a crescut de la 850 in 1998 la peste 5.000 in 2004. Activitatea din paradisurile fiscale aduce, anual, prejudicii financiare de 50 de miliarde de dolari tarilor in dezvoltare. Cu toate acestea, marile economii mondiale, mai putin vulnerabile la astfel de politici fiscale, sunt cele care pierd cele mai multe venituri bugetare, a mai anuntat CISL. Astfel, dintre cele 275 de mari companii americane, 82 nu au platit nici o taxa sau au beneficiat de o rambursare a impozitelor, cel putin timp de un an, intre 2001 si 2003.

Statele care si-au propus o reducere agresiva a fiscalitatii, in speranta de a incuraja investitiile straine, vor esua in aceasta incercare, asa cum este si cazul celor zece noi state membre ale UE, care nu au reusit sa atraga mai mult capital de la tarile deja membre, se mai precizeaza in raport.

Reprezentantii CISL considera ca aceasta evolutie este influentata de cresterea puterii, in ultimii zece ani, a intreprinderilor multinationale, de departe cele mai abile in exploatarea sistemelor fiscale nationale si in constrangerea guvernelor si administratiilor sa le acorde avantaje fiscale. CISL denunta acest "cerc vicios", in care multinationalele platesc taxe din ce in ce mai mici, cu toate ca ele concentreaza din ce in ce mai multa activitate si au profituri din ce in ce mai mari. Nivelul angajarii in aceste companii este foarte mic, astfel ca ele se bucura de o mare productivitate, in detrimentul angajatilor.

CISL face apel catre guvernele mondiale pentru a evita o "criza fiscala mondiala" si considera ca daca veniturile bugetare, prin care se finanteaza serviciile sociale, clacheaza micile intreprinderi, angajatii si consumatorii vor trebui "sa suporte consecintele". Solutia acestei probleme nu poate fi decat multilaterala, crede CISL, care indeamna la fixarea, pe plan mondial, a unui nivel minim de taxare a societatilor si crearea unor autoritati fiscale regionale si mondiale care sa reprezinte interesul cetatenilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri