Aviva Plc., cel mai mare asigurator britanic, se afla in negocieri de preluare a companiei americane de asigurari AmerUs Group scrie Bloomberg. Aviva doreste sa cumpere compania americana pentru a isi spori afacerile in SUA unde performantele asiguratorului britanic nu sunt foarte bune.

Aviva va finanta aceasta preluare prin vanzarea de actiuni si prin contractarea unor credite. Valoarea de piata a AmerUs este estimata la 1,88 miliarde de euro, asiguratorul american detinand active de 19,39 miliarde de euro. Aceasta mutare pe piata vine dupa ce Aviva a renuntat in martie la preluarea Prudential Plc pentru 24,34 miliarde de euro, afacere care i-ar fi asigurat o crestere semnificativa a profitului pe pietele americane si asiatice care au un ritm de crestere mai accentuat comparativ cu Europa.

Negocierile cu AmerUs sunt “in concordanta cu strategia Aviva de a incerca sa obtina valoare prin noi oportunitati de achizitie in cele mai importante segmente din piata globala a asigurarilor”, se arata intr-un comunicat al asiguratorului britanic.

Aviva a incheiat anul 2005 cu un profit operational in crestere cu 30% comparativ cu anul precedent. Actiunile Aviva au pierdut astazi 3,3%, fiind tranzactionate la bursa londoneza la un pret de 731,5 de pence. Aceasta valoare a unei actiuni Aviva evalueaza asiguratorul britanic la 25,94 miliarde de euro.