Compania americana Exxon negociaza implicarea producatorul rus de petrol Rosneft, controlat de stat, in proiecte de exploatare de petrol si gaze naturale in regiunea irakiana Kurdistan, au declarat surse apropiate situatiei pentru Blomberg.

Negocierile arata ca cele doua mari companii petroliere continua sa dezvolte o alianta globala, chiar daca relatiile dintre Washington si Mocova trec prin cea mai dificila pertioada de la incheierea Razboiului Rece. Rosneft analizeaza propunerea, iar o intelegere nu este garantata, au spus sursele.

Exxon si Rosneft au proiecte comune pentru explorare in Marea Neagra, in Oceanul Arctic, pentru testarea potentialului Rusiei de a produce petrol din sisturi, precum si pentru extragerea de petrol in statul american Texas. Pana in prezent, sanctiunile impuse de SUA si UE in contextul anexarii Crimeei de catre Rusia nu au avut impact asupra afacerilor companiilor petroliere straine in Rusia, potrivit Mediafax.

Exxon si Rosneft au finalizat la mijlocul anului trecut procedurile de infiintare a companiei mixte Tuapsemorneftegaz SARL. Aceasta trebuie sa exploreze perimetre detinute de Rosneft in Marea Neagra. Rosneft detine 66% din companie, iar Exxon 33%.

Kurdistan, o regiune autonoma din nordul Irakului, incearca sa dezvolte productia de petrol si sa rezolve o disputa cu autoritatile centrale de la Bagdad in privinta exporturilor. Licentele acordate de autoritatile din Kurdistan sunt contestate de guvernul de la Bagdad.

Citeste si:
Rusia a cerut SUA sa nu publice convorbirile dintre Putin si Trump
Rusia: Serghei Lavrov a cerut...

Exxon si-a redus participatia la unul dintre cele mai mari campuri petrolifere din Irak dupa ce a obtinut perimetre in Kurdistan. "Exxon este un partener important pentru Rosneft in multe proiecte", a scris intr-o nota de cercetare Alexander Kornilov, analist pentru sectorul de petrol si gaze la Alfa Bank.

Cele doua companii au in plan sa inceapa in acest an extractia de petrol la un camp din apropierea Insulei Sahalin, precum si lucrari de foraj in Marea Kara, din nordul Rusiei. Reprezentanti ai Exxon si Rosneft, precum si un oficial al guvernului regional din Kurdistan, au refuzat sa comenteze.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia anunta un nou pas catre "suprematia mondiala"