Rusia a crescut marti cu 44% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, dupa expirarea unui discount acordat la sfarsitul anului trecut, sporind presiunile financiare asupra autoritatilor de la Kiev, care asteapta un program de asistenta financiara internationala, transmite Bloomberg.

Gazprom a anuntat ca majorarea tarifului respecta contractul si este necesara intrucat Ucraina datoreaza peste 1,7 miliarde de dolari pentru gazele cumparate de la inceputul anului 2013. Guvernul fostului presedinte Victor Ianukovici a negociat anul trecut reducerea pretului gazelor, pe fondul protestelor declansate dupa renuntarea la acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

"Discountul pentru pretul gazelor nu mai poate fi folosit", a afirmat marti directorul general al Gazprom, Alexey Miller, adaugand ca Ucraina nu a reusit sa plateasca gazele primite in 2013 si nu plateste integral nici pentru livrarile curente.

Decizia creste probabilitatea ca Gazprom sa ameninte cu blocarea livrarilor catre Ucraina, care cumpara circa jumatate din necesarul de gaze din Rusia, lucru care s-a mai intamplat de cel putin doua ori din 2006. Decizia Gazprom a avut loc in timp ce Rusia a inceput sa reduca treptat presiunile militare exercitate dupa anexarea Crimeei, retragand o parte din trupele de la granita cu Ucraina, scrie Mediafax.

Autoritatile de la Kiev au convenit saptamana trecuta cu FMI un acord de imprumut in valoare de 14-18 miliarde de dolari, programul de ajutor financiar urmand sa deblocheze si alte finantari pentru autoritatile de la Kiev, pana la un total de 27 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani. Ucraina are o importanta mare pentru securitatea energetica a Europei, intrucat circa 15% din necesarul de gaze al UE tranziteaza teritorul acestei tari.

In ianuarie 2009, o disputa intre Rusia si Ucraina legata de pretul gazelor a dus la perturbarea livrarilor spre Europa petru circa doua saptamani. In urma eliminarii discountului, pretul gazelor livrate Ucrainei creste la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, de la 268,5 dolari in primul trimestru, a spus Miller.

Pretul mediu al gazelor pentru clientii europeni va fi in acest an de circa 370-380 dolari pentru 1.000 de metri cubi, potrivit estimarilor Gazprom. Concomitent cu majorarea pretului gazelor livrate Ucrainei, Gazprom a marit, potrivit contractului, cu 10% taxa de tranzit platita operatorului ucrainean de conducte UkrTransGaz pentru livrarile destinate Europei.

Tranzitul gazelor catre Europa prin conductele ucrainene decurge normal, potrivit reprezentantilor Gazprom si UkrTransGaz. Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, i-a scris saptamana trecuta o scrisoare comisarului UE pentru Energie Guenther Oettinger in care sustine ca Ucraina si Uniunea Europeana ar trebuie sa intensifice eforturile pentru livrarea de gaze naturale Ucrainei, pentru a preveni conflictele cu Rusia.

"Deocamdata este improbabil producerea unui soc serios. Gazprom revine la preturile aplicate Ucrainei in 2013", a declarat Dennis Sakva, analist in domeniul energiei la firma Dragon Capital in Kiev. Savka considera ca Ucraina ar putea folosi gaze din rezervele stocate, inainte de a primi ajutorul de la FMIi, asteptat in aceasta luna.

Ucraina are stocuri reduse de gaze, de 7,2 miliarde de metri cubi, a declarat Andri Koboliev, director general al Naftogaz, compania de stat cerand guvernatorilor regionali sa limiteze consumul de gaze in luna aprilie. Koboliev a spus ca intentioneaza sa se intalneasca cu Miller in aceasta saptamana, fara sa precizeze ce vor discuta. In cadrul acordului cu FMI, Ucraina s-a angajat sa majoreze pretul gazelor pentru populatie cu 50%, de la 1 mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri