Criza din Ucraina poate avea un impact mare asupra economiei mondiale, daca nu este bine gestionata, a avertizat miercuri directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite AFP.

"Situatia din Ucraina, daca nu este bine gestionata, ar putea avea un impact larg asupra economiei mondiale", a afirmat Lagarde intr-un discurs sustinut la Washington. Ucraina, care a incheiat un acord preliminar cu FMI pentru un program de asistenta financiara in valoare de 14-18 miliarde de dolari, este in pragul colapsului financiar si supusa unor presiuni mari din partea Rusiei, care a anexat Crimeea.

Tarile occidentale au impus sanctiuni unor apropiati ai presedintelui rus Vladimir Putin si au avertizat ca sanctiunile vor extinse la nivelul economiei, daca situatia din regiune se va agrava. Lagarde a aratat ca criza ucraineana se inscrie in tendinta de acentuare a tensiunilor geopolitice care pun in pericol economia mondiala, scrie Mediafax.

FMI urmeaza sa publice saptamana viitoare noi estimari referitoare la cresterea economiei mondiale, in timpul adunarii generale care va avea loc la Washington. Sefa FMI este ingrijorata si de producerea unei deflatii in tarile dezvoltate, in special in zona euro, care ar restrange cererea si activitatile economice.

Pentru a indeparta acest pericol, Lagarde considera necesar ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa relaxeze in continuare politica monetara, in special prin masuri neconventionale. FMI a cerut deja BCE, la inceputul lunii martie, sa reduca dobanda de politica monetara si sa creasca lichiditatile din piata prin achizitii de active.

Un reprezentant al BCE, Vitor Constancio, a declarat marti ca nu crede in scenariul deflatiei din zona euro.
Lagarde a mai spus in discursul sau ca tarile emergente raman expuse riscurilor de instabilitate financiara provocate de revenirea treptata la normal a politicii monetare a Rezervei Federale americane, care restrange achizitiile lunare de obligatiuni.

Sursa foto: Sefa FMI, Christine Lagarde/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri