Agentia de rating Coface prognozeaza ca nivelul de crestere al tarilor BRICS va incetini cu 3,2% in 2014 comparativ cu nivelul mediu de crestere din decada anterioara. In acelasi timp, alte tari in curs de dezvoltare sunt intr-un proces accelarat de expansiune economica.

In ciuda tendintei de consum care ramane favorabila, tarile BRICS se confrunta cu o scadere economica cauzata de o ajustare a ofertei si o semnificativa scadere a investitiilor. Afacerile locale nu mai au o capacitate de productie suficienta pentru a satisface cererea permanenta, potrivit analistilor Coface.
Pentru a identifica tarile cu potential pe care acum BRICS le-ar putea accepta, Coface a indentificat cateva criterii, doua dintre ele fiind esentiale:

  • Tarile care au o rata de crestere economica accelerata, a caror economie este diversificata si are capacitatea de a face fata unei recesiuni;
  • Tarile care au o capacitate puternica de finantare pentru a finanta cresterea economica (un nivel minim de economii care sa evite recurgerea excesiva la economiile straine), care nu prezinta riscul de a crea o bula de credit sau care nu dispun inca de piete de capital comparabile cu cele din tarile OECD.

Coface a identificat 10 “noi tari in curs de dezvoltare” care indeplinesc toate criteriile. Cu toate acestea, aceste tari nu sunt la fel in ceea ce priveste mediul de afaceri - slabiciuni care pot sufoca cresterea. Din acest punct de vedere, Coface a distins doua grupuri in cadrul “tarilor in curs de dezvoltare”:

  • Colombia, Indonezia, Peru, Filipine si Sri Lanka au un mediu bun de afaceri (calificativ A4 sau B) similar cu cel al tarilor din BRICS;
  • Kenya, Tanzania, Zambia, Bangladesh si Etiopia care au un mediu de afaceri dificil (C) sau extreme de dificil (D) care ar putea afecta perspectivele de crestere.

"In mod normal, va fi mai dificil pentru al doilea grup de tari, care vor avea nevoie de mai mult timp sa realizeze pe deplin potentialul de crestere. Cu toate acestea, problemele mediului de afaceri sunt relative: in 2001, calitatea guvernarii in Brazilia, China, India si Rusia, a fost comparabila cu cea din Kenya, Tanzania, Zambia, Bangladesh si Etiopia din zilele noastre", spune Julien Marcilly, Sef de Risc de Tara la Coface.

Cresterea “noilor” tari in curs de dezvoltare va avea o cale diferita decat cea pentru BRICS. Unele puncte slabe in comparatie cu cele ale tarilor BRICS din anii 2000 persista inca. In primul rand, cele 10 "noi" tari in curs de dezvoltare identificate in prezent reprezinta doar 11% din populatia lumii in timp ce tarile BRICS au reprezentat 43% din populatia din 2001. In al doilea rand, PIB-ul acestor tari este de doar 70% din cel al BRICS in 2001. In cele din urma, BRICS a inregistrat, in medie, un excedent de cont curent, in timp ce "noile" tari in curs de dezvoltare au un deficit de aproximativ 6% din PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri