Avertismentul Rusiei cu privire la intreruperea livrarilor de gaze via Ucraina necesita un raspuns colectiv al statelor membre UE, a afirmat presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, intr-o scrisoare adresata tuturor liderilor europeni, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (...) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei", a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie.

"Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie", a adaugat presedintele CE.

"In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde Rusiei", a precizat el.

Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.

Rusia cere SUA DISTRUGEREA...
Citeste si: Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu

"Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei", a declarat Putin in cadrul unei reuniuni a Consiliului rus de securitate.

Intr-o scrisoare trimisa liderilor din 18 tari europene, inclusiv celor din Romania si Republica Moldova, Putin a amenintat ca Rusia va inceta sa livreze gaze via Ucraina, daca aceasta tara nu isi va achita datoria, punand astfel in pericol aprovizionarea statelor europene, asa cum s-a intamplat in 2009.

Potrivit CE, gazul rusesc a acoperit in 2013 25% din nevoile statelor UE.

Cele 13 state membre UE vizate de amenintarile presedintelui rus sunt Germania, Austria, Bulgaria, Croatia, Italia, Franta, Ungaria, Grecia, Polonia, Cehia, Romania, Slovacia, Slovenia.

China se opune unei retrageri...
Citeste si: China se opune unei retrageri unilaterale a SUA din INF


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si