Timp de generatii intregi, rusii au fost cei mai mari consumatori de vin produs in Republica Moldova. Lucrurile insa par sa se schimbe si nu in favoarea producatorilor moldoveni, in conditiile in care Moscova taxeaza dur apropierea acestora de Uniunea Europeana, scrie Financial Times.

Cea mai recenta masura impotriva producatorilor de vin din Republica Moldova a fost luata in septembrie, cand rusii au interzis importurile pe motiv ca ar fi fost contaminate chimic. Autoritatile de la Chisinau si producatorii de vin sustin ca embargoul este de natura politica.

Masura luata de Guvernul de la Moscova a trezit amintirile embargoului impus de rusi in 2006, care a falimentat la momentul respectiv peste 100 de producatori de vin si a redus vanzarile cu circa 200 de milioane de dolari. “Singura solutie o reprezinta diversificarea, crearea unui produs de calitate care sa fie cautat in afara Rusiei”, crede Artur Marin, director comercial al Bostavan, unul dintre principalii producatori de vin din Republica Moldova.

Potrivit lui Iurie Leanca, Primul Ministru al Republicii Moldova, 29% din exporturile de vin sunt sustinute de Rusia, spre comparatie cu 60% in 2006. Alte industrii noi s-au dezvoltat in ultimii ani, germanii si austriecii alegand Republica Moldova pentru a produce cabluri si component auto pentru fabricile din Uniunea Europeana. In plus, unii fermieri moldoveni au inceput sa creasca melci pentru a satisface cererea din partea restaurantelor franceze.

Iesirea de sub influenta Rusiei este vizibila la nivelul intregii economii. Astfel, in 2001 Republica Moldova livra in proportie de 60% in tarile fost comuniste. In prezent, 48% din exporturi merg catre Uniunea Europeana, iar relatiile comerciale cu Romania le depasesc pe cele cu Rusia.

Rusia cere SUA DISTRUGEREA...
Citeste si: Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu

De asemenea, incepand cu luna aceasta producatorii de vin din Republica Moldova vor beneficia de liberalizarea exporturilor de vin. In prezent, vinurile moldovenesti sunt recunoscute in tari precum Polonia, Cehia si statele Baltice. Cu toate acestea, Uniunea Europeana reprezinta doar 15% din exporturile de vin ale Republicii Moldova.

In Romania, printre cei mai importanti jucatori din piata vinului, estimata la 400 mil. euro, se numara Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Cramele Recas.

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Judetul Cluj, promovat in...
Citeste si: Judetul Cluj, promovat in Republica Moldova


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CE si-a revizuit prognozele de crestere pentru zona euro