Departamentul de Justitie american si Politia Bursiera (Securities and Exchange Office) au inceput o ampla investigatie in lumea corporatiilor. Aceasta ar putea duce la o noua mare lovitura impotriva lumii marilor afaceri, dupa scandalurile Enron si WorldCom. In cazurile Enron si WorldCom, au fost aduse acuzatii de frauda pentru practici de marire artificiala a valorii actiunilor in vederea cresterii profiturilor principalilor actionari.

Acum este vorba despre o alta incercare de a oferi castiguri mari principalilor actionari, prin oferirea unor pachete de optiuni pregatite special, pe baza informatiilor din interiorul companiilor, pentru a specula schimbarile anticipate de la Bursa.

Pachete de optiuni special create pentru directorii executivi

Dupa cum se explica intr-un material publicat de cotidianul The Guardian, aceste pachete de optiuni permit directorilor executivi sa cumpere actiuni la un pret fix stabilit dinainte, indiferent de oscilatiile care survin ulterior in pret. In general, pretul stabilit este recordul negativ pe cateva luni sau chiar pretul minim de dupa o criza financiara. Actionarii au insa un interval de timp in care le este permis sa isi valorifice activele. Ei vor alege sa isi vanda stocurile in perioada in care acestea ating valorile cele mai ridicate, ceea ce nu este dificil de anticipat din pozitia lor in companie. Astfel, directorii executivi ajung la castiguri fabuloase in timp record.

60 dintre principalele corporatii americane sunt cercetate

Exista dovezi importante ca multe dintre marile companii americane au utilizat aceasta schema. Mai mult de 60 de mari companii se afla sub investigatie pentru astfel de practici, printre care Apple, Microsoft si Home Depot.

O analiza realizata de Wall Street Journal despre compania Monster.com releva ca, in perioada 1997-2001, sapte pachete speciale de optiuni au fost oferite directorului de operatiuni James Treacy. Preturile la care acesta a achizitionat actiunile erau cele mai scazute din tot anul financiar, sau cel putin din trimestru.

Probabilitatea ca acesta sa cumpere actiunile intamplator la un pret atat de mic ar fi fost de unu la noua milioane, estimeaza Wall Street Journal.
Un alt exemplu este compania de produse medicale Cyberonics din Texas. Pe 15 iunie 2004, directorul executiv al Cyberonics a cumparat 170.000 de actiuni ale propriei companii. Pretul acestora a crescut a doua zi la Bursa cu 78%, in urma unui anunt al companiei ca autoritatile americane le-au aprobat un tratament antidepresie.

David si Goliath


Companiile ofera aceste pachete de optiuni favorabile de la sfarsitul anilor '90, cand majoritatea actionarilor principali ai corporatiilor au inceput sa fie platiti cu actiuni in loc de bani. O noua lege a corporatiilor, aprobata in 2002, reduce posibilitatea de a obtine profituri foarte mari in acest fel. Pentru ca pachetele de optiuni oferite de companii trebuie acum anuntate public intr-un interval de doua zile, avantajul actionarilor beneficiari va fi astfel considerabil redus. Investigatiile desfasurate in prezent de Departamentul de Justitie sunt menite mai ales sa demaste marile profituri obtinute deja in acest fel.
Oficialitatile americane au fost sesizate de aceste practici de catre un profesor de la un mic colegiu din Iowa City, norvegianul Erik Lie, care facuse o cercetare pe aceasta tema.

Profesorul este un fan al personajului de benzi desenate Hagar Teribilul, un luptator viking nemultumit ca trebuie sa plateasca prea multe taxe statului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri