Presedintele francez Francois Hollande si premierul polonez Donald Tusk au prezentat, joi, la Paris, o initiativa comuna pentru crearea unei "comunitati europene a energiei", care va fi discutata la summitul european programat in luna iunie la Bruxelles, relateaza AFP.

Trebuie "sa ne asiguram ca Europa poate fi mai independenta, mai coerenta, mai solidara in politica energetica", a subliniat seful statului francez intr-o declaratie comuna la Elysee, cu referire la dependenta mare a unor state europene de gazul rusesc, evidentiata de criza din Ucraina. Franta si Polonia intentioneaza "sa convinga toate tarile membre sa mearga in directia comunitatii europene a energiei, un proiect frumos", adaugat presedintele Francois Hollande, noteaza Mediafax.

La randul sau, premierul Donald Tusk considera ca proiectul, initiat de Polonia, este de natura "sa serveasca intreaga Uniune Europeana intr-o situatie critica legata de criza ucraineana". UE nu mai trebuie sa fie "dependenta de o singura sursa de aprovizionare - Rusia", a subliniat el, aratand "puritatea principiilor care ghideaza" Parisul si Varsovia.

De altfel, premierul polonez a mentionat "necesitatea de a investi in infrastructuri care vor permite conectarea intregii Uniuni Europene printr-o retea de gazoducte", precum si "energii noi". Premierul Donald Tusk a subliniat "posibilitatea" pentru Uniunea Europeana de a achizitiona gaz lichefiat din Statele Unite sau Australia cu care, a spus el, "dorim sa intram in contact cat mai repede posibil". "Dar exista, bineinteles, tarile meditareneene, partenerii sudici ai Uniunii Europene", a notat seful Guvernului de la Varsovia.

Potrivit lui Tusk, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, "si-a exprimat sustinerea" pentru aceasta propunere franco-poloneza, in timp ce presedintele Comisiei Europene si expertii de la Bruxelles lucreaza deja asupra acestor propuneri pentru summitul din iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri