Europarlamentarii beneficiaza, pe langa salariul de peste 6.000 de euro, de mai multe indemnizatii (pentru cheltuieli generale, indemnizatii de sedere, indemnizatii anuale de calatorie), de rambursarea cheltuielilor de deplasare, precum si de circa 20.000 de euro lunar pentru angajarea asistentilor.

Salariul brut al unui europarlamentar este de aproximativ 7.900 de euro, achitat din bugetul Parlamentului European. Dupa retinerea impozitului comunicat si a contributiei pentru asigurarea de accident, salariul net ajunge la circa 6.200 de euro, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Parlamentului European. De asemenea, statele membre pot sa perceapa din salariu un impozit national.

Salariul de baza este stabilit la 38,5% din salariul de baza al unui judecator al Curtii Europene de Justitie. Exista si cateva exceptii: deputatii care au avut un mandat in Parlamentul European inainte de alegerile din 2009, cand a fost stabilit acest sistem unic de salarizare, au putut opta pentru mentinerea sistemului national anterior pentru salariu, indemnizatia tranzitorie si pensii.

Pe langa salariu, membrii Parlamentului European primesc o serie de indemnizatii cu scopul de a acoperi cheltuielile pe care acestia le fac pentru indeplinirea sarcinilor lor parlamentare. Astfel, indemnizatia pentru cheltuieli generale vizeaza acoperirea cheltuielilor din statul membru in care au fost alesi, precum costurile de administrare a birourilor deputatilor, factura telefonica si taxele postale, achizitionarea, utilizarea si intretinerea echipamentului informatic si telematic. Indemnizatia este redusa la jumatate in cazul deputatilor care, fara o justificare adecvata, nu participa la jumatate din numarul sedintelor plenare pe parcursul unui an parlamentar (septembrie-august). Valoarea indemnizatiei este de aproximativ 4.300 de euro pe luna, potrivit Mediafax.

Eurodeputatilor li se ramburseaza costul real al biletelor de calatorie pentru participarea la sedintele plenare, reuniunile comisiilor, reuniunile grupurilor politice de la Bruxelles sau Strasbourg. Rambursarea sumelor se face dupa prezentarea chitantelor, in limita costului unui bilet de avion la clasa business, a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,50 de euro pe kilometru pentru calatoria cu masina, la care se adauga indemnizatii fixe in functie de distanta si durata calatoriei, pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasarii (precum taxele de autostrada, taxele pentru excesul de bagaje sau pentru rezervari).

Pe langa acoperirea acestor cheltuieli de deplasare, europarlamentarii au o indemnizatie anuala de calatorie, deoarece, deseori, ei calatoresc in afara statului membru de origine pentru indeplinirea sarcinilor lor, dar in alte scopuri decat reuniunile oficiale (de exemplu, pentru a participa la o conferinta in alt stat membru sau pentru a efectua o vizita de lucru in alta tara, in calitate de raportor).

Pentru a acoperi aceasta eventualitate, deputatii pot primi rambursari dintr-o indemnizatie anuala de calatorie fixa pentru cheltuielile de calatorie, cazare si alte cheltuieli aferente ale acestora. Rambursarea se face pe baza tarifului aerian sau a tarifului feroviar real, dupa prezentarea tichetelor de calatorie relevante si a documentelor justificative necesare. Indemnizatia este de maximum 4.243 de euro.

O alta indemnizatie este cea zilnica, numita si indemnizatie de sedere. Parlamentul European plateste o indemnizatie forfetara de 304 euro pentru a acoperi cazarea si costurile adiacente pentru fiecare zi in care eurodeputatul este prezent in zilele de activitate oficiala, cu conditia sa semneze registrul de prezenta. Aceasta indemnizatie acopera facturile de hotel, mesele si toate celelalte cheltuieli implicate. In zilele in care are loc votul in sedinta plenara, aceasta indemnizatie este redusa la jumatate daca europarlamentarii lipsesc la mai mult de jumatate dintre voturile prin apel nominal, chiar daca sunt prezenti.

Din aceasta diurna ei trebuie sa-si asigure cazarea si masa, dar nu sunt obligati sa justifice modul de cheltuire. Sistemul PE este flexibil, permitandu-le eurodeputatilor sa opteze singuri pentru cazarea in apartamente inchiriate sau la hotel si pentru nivelul de confort pe care il considera necesar. Desi suma care revine din diurna poate ajunge la peste 4.000 de euro pe luna, o suma mai mult decat suficienta la prima vedere pentru cazare si masa chiar si la preturile din Bruxelles si Strasbourg, sistemul de decontare este totusi conditionat strict la prezenta.

Banii pentru cazare si masa nu sunt pusi la dispozitia eurodeputatilor in avans, ci decontati ulterior, dupa verificarea situatiilor de prezenta. Majoritatea eurodeputatilor opteaza pentru inchirierea unui apartament in Bruxelles, unde Parlamentul European are activitate 2-3 saptamani pe luna, iar pentru cele 3-4 zile pe luna cand activitatea se desfasoara la Strasbourg se orienteaza spre hotelurile din zona.

Inchirierea unui apartament cu doua camere la Bruxelles variaza, in functie de zona si confort, intre 800 si 1.200 de euro, in timp ce pentru o locuinta centrala si confortabila, cu trei camere, preturile incep de la 1.400-1.500 de euro.

Hotelierii din Strasbourg incearca sa profite de pe urma cererii care fluctueaza in functie de activitatea Parlamentului European, o camera pe noapte la 3-4 stele putand ajunge si la 200-250 de euro. Datorita faptului ca diurna nu trebuie justificata, combinatiile private la care pot recurge eurodeputatii pentru a face economii la cazare sunt numeroase. Un ales european harnic, cu prezenta asiduua la lucrari si cu certitudinea ca va fi inclus si in viitor pe lista de candidati a partidului sau, e liber sa ia decizia de a plati din diurna inclusiv rata unui imprumut pentru achizitia unui apartament in Bruxelles, care va ramane in final in proprietatea sa, nu a Parlamentului European. Mai ales in tari ca Germania, Franta si Italia sunt eurodeputati cu mai multe mandate la activ, cu grad mare de specializare in problematicile Parlamentului European.

Citeste si:

    Multi dintre eurodeputati prefera si sa evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg si sa se cazeze, in cele 3-4 zile cand Parlamentul European se muta aici, in orasele invecinate, cum ar fi Kehl (Germania), aflat la o distanta de numai cativa kilometri.

    Europarlamentarii descurcareti pot face astfel din diurna economii care se adauga salariului lunar brut de 7.600 euro. In cazul reuniunilor care au loc in afara Uniunii Europene, indemnizatia este de 152 de euro (cu conditia semnarii in registrul de prezenta), iar facturile de hotel sunt rambursate separat. Pe langa salariu si indemnizatii, eurodeputatii au asigurata de catre Parlamentul European si plata salariilor asistentilor.

    Astfel, acestia isi aleg personalul in limita unui buget stabilit de Parlamentul European. Asistentii acreditati, care isi desfasoara activitatea la Bruxelles, Luxemburg sau Strasbourg sunt incadrati in mod direct de administratia Parlamentului, in conformitate cu conditiile pentru angajarea personalului temporar din institutiile UE. De asistentii care isi desfasoara activitatea in statele membre din care provin eurodeputatii se ocupa agenti platitori calificati, care garanteaza aplicarea masurilor corespunzatoare in materie de impozite si asigurari sociale.

    Citeste si:

      Suma maxima lunara pentru asistenti este de circa 21.200 de euro. Pana la un sfert din acest buget poate fi folosit pentru servicii oferite de prestatori de servicii alesi de deputat, cum ar fi solicitarea unui studiu de specialitate privind un anumit subiect.

      Sursa foto: Parlamentul European Strasbourg/Shutterstock.com

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Setari Cookie-uri