Grupul bancar elen National Bank of Greece (NBG), cea mai mare banca din Grecia in termeni de active, este interesat atat de preluarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), a patra banca din Romania, cat si de Vojvodanska Banka, a cincea banca din Serbia, au declarat surse din apropierea acestui dosar.
Potrivit acestor surse NBG a ajuns in faza negocierilor finale cu guvernul sarb pentru finalizarea achizitiei Vojvodanska Banka. NBG a fost singurul ofertant pentru Vojvodanska Banka, potrivit surselor din piata ar fi oferit un pret de 410 milioane euro pentru o participatie de 99,4 % din actiuni. Vojvodanska Banka controleaza 5,8 % di piata bancara din Serbia si are active de 460 milioane euro si 175 oficii bancare, informeaza Rompres.

De asemenea luni 17 iulie 2006 expira termenul limita pentru depunerea de oferte angajante pentru pachetul de 69,9 % din actiunile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), un proces la care va participa si National Bank of Greece. Celelalte institutii ramase in cursa pentru CEC sunt EFG Eurobank (Grecia), OTP Bank (Ungaria) si Raiffeisen (Austria). in schimb, banca italiana Banca Monte dei Paschi di Siena si banca belgiano-franceza Dexia s-au retras din cursa.

Dupa selectarea finalistilor, respectiv primele trei banci cu punctajul cel mai mare, se va trece la etapa ofertelor imbunatatite, care vor fi depuse la mijlocul lunii august urmand ca la mijlocul lunii septembrie sa fie anuntat castigatorul licitatiei.

Potrivit surselor din piata guvernul roman se astepta sa primeasca pentru 69,9 % din CDEC o suma cuprinsa intre 600 si 650 milioane euro. CEC controleaza aproximativ sase procente din piata bancara romaneasca, la finele lui 2004 avea active totale de 1,3 miliarde euro si o retea de aproximativ 1.400 de oficii bancare.

Cu active totale de 55 miliarde euro, NBG este cea mai mare institutie financiara din Grecia, anul trecut realizand un profit net de 727,4 milioane euro. Actiunile bancii sunt cotate la bursa de la Atena inca din 1880 iar incepand din luna octombrie 1999 si la bursa New York Stock Exchange. Recent NBG a anuntat preluarea a 46 % din actiunile bancii turcesti Finansbank pentru o suma de 2,3 miliarde euro.

NBG este deja prezenta pe piata romaneasca prin sucursala sa, Banca Romaneasca, care detine unu % din piata, dar si-a manifestat interesul sa participe la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri