Reprezentantii UE se asteapta ca initiativele SUA de la summit-ul G8, de saptamana viitoare, sa ajute la deblocarea rundei la negocieri de la Doha a Organizatiei Mondiale a Comertului, a spus seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
"Speram sa primim semnale de la aceasta intalnire...noi asteptam ca americanii sa intreprinda o serie de miscari pozitive", a spus Jose Manuel Barroso, inaintea intalnirii G8 de la Sankt Petersburg, Rusia, care va incepe sambata. UE si alte state membre ale OMC au somat SUA sa inceapa stoparea subventiilor pe care le acorda fermierilor. Reprezentantii de la Washington s-au declarat flexibili in aceasta problema, dar au spus ca si alte state trebuie sa aiba initiative.

"Noi credem ca toate tarile trebuie sa faca eforturi, daca vrem sa reusim", a mai declarat Jose Manuel Barroso, la o conferinta de presa. "Americanii au un rol crucial si speram ca aceasta miscare de sustinere in domeniul agricol va fi una importanta", a adaugat el.

El a reamintit pozitia oficialilor de la Bruxelles conform careia grupul G20 al tarilor mari dezvoltate trebuie sa vina cu initiative pentru reducerea tarifelor la importurile de bunuri industriale.

Runda de tratative de la Doha a fost initiata in 2001, pentru a impulsiona economia globala si pentru a reduce saracia, insa, in prezent, risca sa intre intr-o criza de timp, daca nu ajunge la o intelegere in cursul acestui an, tinand cont de expirarea, la jumatatea lui 2007, a presedintiei SUA a OMC, informeaza NewsIn.

Banca Mondiala cere tarilor G8 sa respecte promisiunile facute Africii

Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a cerut, marti, cu ocazia vizitei sale in capitala etiopiana Addis Abeba, tarilor industriale de la G8 sa-si onoreze promisiunile facute Africii anul trecut, referitoare la reducerea datoriilor si ajutorul pentru dezvoltare.

Presedintele Bancii Mondiale a inceput un turneu in sase tari africane, prima dintre acestea fiind Etiopia, care va fi intrerupt de deplasarea la summit-ul G8, programat pentru data de 17 iulie, in Rusia. Wolfowitz considera ca la reuniunea G8 "Africa este cea mai importanta prioritate", citeaza NewsIn.

Presedintele bancii mondiale a mai spus ca va da "un mesaj foarte clar" privind Africa, la intalnirea G8 si a insistat ca promisiunile facute statelor acestui continent in 2005, de catre conducatorii de la G8, ar trebui respectate "pentru a acorda, celor mai saraci dintre africani, sansa de a iesi singuri din aceasta saracie".

Paul Wolfowitz, care se va intalni, la Addis Abeba, cu primul ministru etiopian, Meles Zenawi, se va indrepta, apoi, spre Tanzania. Dupa summit-ul G8, presedintele bancii mondiale isi va continua turneul african in Nigeria, Benin, Sierra Leone si Liberia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri