Parlamentul ungar a adoptat, luni seara, o crestere a impozitelor, element central al planului premierului socialist Ferenc Gyurcsany, care ar trebui sa faciliteze reducerea deficitului public al acestei tari, cel mai mare din UE.
Planul presupune o crestere a TVA de la 15 la 20%, un "impozit de solidaritate" de 4% pentru societatile rentabile si persoanele instarite, precum si un nou impozit, de 20%, pe profit. Bancile vor plati un impozit special, de 5%, pe veniturile care provin din dobanzile pentru imprumuturile finantate de stat, iar impozitul pe societati va creste de la 15 la 20%, informeaza NewsIn.

Reales in aprilie, Gyurcsany a prezentat la inceputul lunii iunie un plan de austeritate care urmareste economisirea a 350 de miliarde de forinti (1,2 miliarde de euro) anul acesta si 1.000 de miliarde de forinti in 2007, pentru mentinerea Ungariei pe calea catre aderarea la zona euro in 2010. Planul prevede in paralel renuntarea la subventiile guvernamentale pentru pretul gazelor si electricitatii, precum si suspendarea a 12.000 de posturi din administratia publica.

"Luni, Parlamentul ungar va aproba un pachet de masuri care ar urma sa ofere guvernului o arie de actiune macro-economica pentru urmatorii ani si sa aiba o incidenta fundamentala asupra programului de convergenta" care va fi prezentat Comisiei Europene la 1 septembrie, a declarat premierul, in deschiderea dezbaterii parlamentare.

Parlamentul a adoptat textul datorita sustinerii exprimate de coalitia de centru-stanga aflata la putere. Deficitul public al Ungariei este cel mai mare din UE (echivalent cu 8% din PIB-ul prognozat pentru acest an). Ungaria, care a aderat la UE in 2004, ar trebui sa reduca deficitul public la mai putin de 3% din PIB pana in 2008, cu doi ani inainte de aderarea planificata la zona euro.

Ministrul finantelor, Janos Veres, a declarat ca veniturile obtinute din acest plan vor permite reducerea deficitului public pana la 3- 3,5% din PIB pana in 2008. "Ungaria va putea dupa aceea sa determine liber cand va dori sa adere la zona euro", a spus el.

Opozitia de dreapta a cerut guvernului sa retraga planul. Mii de membri ai sindicatelor au protestat fata de acest plan de austeritate la Budapesta, sambata, afirmand ca masurile presupun sacrificii prea mari pentru lucratori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri