Vulnerabilitatea Europei de Est la retragerile masive de capital strain a sporit deoarece Rezerva Federala a SUA (Fed) a redus masurile de stimulare a economiei iar tensiunile din Ucraina sunt in crestere, se arata intr-un raport prezentat marti la Londra de Fondul Monetar International, transmit Bloomberg si Reuters.

Statele in curs de dezvoltare din Europa sunt mult mai expuse fata de alte piete emergente la riscurile legate de finantarea externa, avertizeaza FMI, citat de Agerpres. Datoriile externe brute, inclusiv investitiile, creditarea transfrontaliera si portofoliile de investitii, erau la aproximativ 90% din PIB-ul regiunii la sfarsitul lui 2012, cu aproximativ 2 puncte procentuale mai ridicate decat la sfarsitul lui 2008, sustine FMI.

Europa de Est a fost regiunea cea mai afectata de criza din 2008, stoparea intrarilor de capital strain si a finantarii intre companiile din Europa Occidentala, banci si subsidiarele lor locale au dus la recesiune iar creditorii au fost aproape de a intra in faliment. Pentru a se redresa din criza guvernele au fost nevoita sa acumuleze si mai multe datorii.

Desi economiile din regiune se redreseaza, ajutate de revenirea zonei euro, 'o pleiada neobisnuita' de riscuri de finantare externa 'inrautatesc perspectiva', se arata in raportul FMI. PIB-ul va creste anul acesta probabil cu 2,3% in Europa de Est, excluzand Turcia si Rusia, cele mai mari economii din regiune, fata de un avans de 1,2% in 2013, estimeaza FMI.

Pe langa 'o reducere ordonata' a finantarii de la bancile din Europa Occidentala catre subsidiarele lor din Europa de Est, fluxurile de investitii din Europa de Est, excluzand Turcia si Rusia, au intrat in teritoriu negativ in trimestrul trei din 2013, pentru prima data din 2009, in urma deciziei Rezervei Federale a SUA de a reduce masurile de stimulare a economiei, a explicat Aasim Husain, director adjunct al departamentului european al FMI, care a supervizat raportul.

Acesta a avertizat ca desi fluxurile de investitii s-au stabilizat in ultimul trimestru din 2013, ele ar fi putut scadea din nou in primele trei luni din acest an.

Pentru a atenua socurile externe, autoritatile ar trebui sa ia in considerare o mai mare flexibilitate a cursului de schimb si rate mai ridicate ale dobanzilor, pentru a evita presiunile asupra monedelor din Europa de Est, sustine FMI.

De asemenea, bancile centrale ar trebui sa furnizeze lichiditati pentru a sprijini pietele in valuta sau moneda locala prin reducerea rezervelor si alte masuri similare, se arata in raport.

Aasim Husain sustine ca tensiunile dintre Rusia si statele vestice privind Ucraina si potentialul impact al sanctiunilor sunt in prezent analizate de specialistii FMI. In aprilie, FMI a revizuit in scadere, pentru a treia oara, estimarile privind evolutia economiei Rusiei in 2014. Astfel, PIB-ul Rusiei ar urma sa inregistreze un avans de 1,3%, de la 3% estimat anterior.

Sunt posibile anumite efecte asupra statelor din Europa Centrala si de Est in urma escaladarii tensiunilor, a explicat Husain, dar legaturile financiare cu Rusia si Ucraina 'nu sunt considerabile', cu exceptia Moldovei si Belarusului

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri