Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii, in pofida dificultatilor financiare, pentru a face fata Moscovei, care, "pe termen lung", va incerca sa "puna la incercare" Alianta Nord-Atlantica, a apreciat seful Pentagonului, citat de AFP.

In fata actiunilor Rusiei in Ucraina, NATO a reactionat cu "forta si vointa" pentru reasigura apararea statelor membre est-europene vecine Rusiei, s-a felicitat Chuck Hagel intr-un discurs sustinut in fata Wilson Center, un centru de reflectie de la Washington, scrie Mediafax.

"Dar, pe termen lung, trebuie sa ne asteptam ca Rusia sa puna la incercare logica aliantei noastre, energia noastra, angajamentul nostru", a avertizat el.

Alipirea Crimeei si miscarea prorusa din estul Ucrainei, regizate de Moscova, potrivit occidentalilor, "amintesc de primul sens al NATO".

Dupa 1991, Alianta Nord-Atlantica a cautat "parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia", in opinia sa.

Dar, "astazi, NATO trebuie sa fie pregatita sa revizuiasca principiile de baza ale relatiei sale cu Rusia", a explicat seful Pentagonului.

Aceste actiuni tipice Razboiului Rece obliga statele membre NATO sa sporeasca bugetele consacrate apararii.

"Liderii Guvernelor noastre trebuie sa inteleaga consecintele tendintelor actuale de scadere a cheltuielilor in domeniul apararii si sa ajute la depasirea impasului bugetar", a declarat el.

Indemnurile americane la sporirea cheltuielilor in domeniul apararii de catre statele membre NATO nu sunt noi.

La sfarsitul lunii martie, la Bruxelles, presedintele american Barack Obama s-a declarat "preocupat" de scaderea cheltuielilor in domeniul apararii si i-a indemnat pe europeni sa isi asume mai multe responsabilitati.

"Astazi, PIB-ul Americii este de trei ori mai mic in comparatie cu cel al tuturor celor 27 de aliati din NATO, insa America cheltuie de trei ori mai mult pentru aparare decat aliatii sai", a constatat Chuck Hagel.

In 2013, doar patru state membre NATO (Statele Unite, Estonia, Grecia si Marea Britanie) atingeau sau depaseau pragul de 2% din PIB consacrat apararii cerut de Alianta Nord-Atlantica. Bugetul militar al Statelor Unite era pe atunci de 735 de miliarde de dolari, fata de un total de 288 de miliarde pentru celelalte 27 de state membre NATO, potrivit statisticilor Aliantei.

Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri