O misiune comuna Norvegia-Statele Unite efectueaza in perioada 5-8 mai zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei, cu un avion de observatie de tip An-30 din Romania, in cadrul Tratatului Cer Deschis, potrivit unui oficial rus de rang inalt, relateaza agentia Itar-Tass in pagina electronica.

"In cursul zborului pe o ruta coordonata, specialisti rusi de la bordul avionului romanesc de observatie (de tip) An-30 vor controla observarea stricta a parametrilor coordonati si utilizarea echipamentului de monitorizare prevazut de Tratatul Cer Deschis", a declarat pentru agentia de presa rusa Itar-Tass, Serghei Rijkov, seful Centrului national rus pentru reducerea amenintarii nucleare, noteaza Mediafax.

Potrivit Rijkov, avionul de tip Antonov-30 nu este conceput sa fie inarmat cu vreun tip de armament. Echipamentul de observatie montat la bord respecta certificarea internationala necesara, la care participa si specialisti rusi. Tratatul Cer Deschis a fost semnat in 1992 de 34 de state. Zborurile de observatie sunt efectuate in spatiile aeriene ale Rusiei, Statelor Unite si unor state europene.

Principalele obiective ale Tratatului sunt dezvoltarea transparentei, acordarea de asistenta in supervizarea indeplinirii acordurilor privind controlul armelor, extinderea posibilitatilor de evitare a crizelor si solutionarea situatiilor de criza in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si altor organizatii internationale.

Pranz cu unul dintre putinii...
Citeste si: Pranz cu unul dintre putinii romani care au trecut de la...


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Papa a cerut detensionarea relatiilor dintre SUA si Coreea de Nord