Presedintele francez François Hollande apreciaza ca "nimic nu trebuie sa poata impiedica" alegerile prezidentiale de la 25 mai din Ucraina, in contextul in care estul tarii este cuprins de revolte separatiste, iar violentele au pus stapanire pe Odesa, relateaza AFP.
Aceste alegeri trebuie sa aiba loc "pe tot teritoriul Ucrainei", a declarat seful statului francez, intr-o declaratie la Elysee, in prezenta premierului japonez Shinzo Abe, aflat in vizita la Paris.

"Autoritatile ruse si presedintele Putin trebuie convinse ca singura cale posibila este dialogul si detensionarea crizei", a adaugat presedintele Hollande.

Seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, a criticat anterior pozitia "contradictorie" a Rusiei, care se opune alegerilor prezidentiale din Ucraina, dar ii indeamna pe sirieni sa voteze pentru presedintele Bashar al-Assad, scrie Mediafax.

"Remarc contradictia partenerilor nostri rusi. Pe de o parte, spun ca «nu trebuie sa aiba loc alegeri in Ucraina», desi aceasta este iesirea pasnica din criza, iar de cealalta parte, in Siria, in contextul in care exista un razboi si 150.000 de morti, spun ca trebuie sa fie votat Bashar al-Assad, la inceputul lui iunie", a declarat ministrul Fabius.

Revoltele separatiste din estul Ucrainei si violentele recente de la Odesa au adus Ucraina in pragul razboiului civil. Deteriorarea situatiei complica de la o zi la alta din ce in ce mai mult organizarea alegerilor prezidentiale. De la destituirea presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lunii februarie, dupa ample proteste in Piata Independentei din Kiev, Ucraina este condusa de un presedinte si un Guvern interimar.

Moscova, care nu recunoaste Guvernul de la Kiev, considera "absurda" organizarea alegerilor in contextul actual.

La randul lor, occidentalii ii acuza pe rusi ca sustin revoltele din Ucraina.

"Daca alegerile din 25 mai nu au loc - acest scrutin prezidential reprezinta solutia pentru depasirea crizei - vom trece la cea de-a treia etapa a sanctiunilor" la adresa Rusiei, a avertizat ministrul Fabius.

Presedintele Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au amenintat deja vineri Rusia cu noi sanctiuni care ar viza direct anumite sectoare ale economiei ruse, in cazul degradarii situatiei din Ucraina.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri