Preturile de consum din Rusia au urcat in aprilie cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimele 11 luni, de la 6,9% in martie,. Avansul este peste tinta bancii centrale pentru a 20-a luna consecutiv din cauza deprecierii rublei, transmite Bloomberg.

Datele publicate marti de Serviciul Federal de Statistica au confirmat estimarile analistilor. In aprilie preturile au avansat cu 0,9% fata de luna martie. Deprecierea rublei mareste costul vietii, scumpind importurile, iar banca centrala a fost nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara cu 2 puncte procentuale, din luna martie, pe fondul amplificarii tensiunilor din Ucraina.

In acest an, rubla s-a depreciat cu 7,4% si a avut a treia cea mai proasta evolutie in randul a 24 de monede ale unor state in dezvoltare monitorizate de Bloomberg, dupa monedele Argentinei si Chile. "Efectul deprecierii rublei nu este inca reflectat in totalitate de preturi. De teama deprecierii in continuare a monedei, cumparatorii au epuizat stocurile de produse nealimentare, in ultimele luni", a declarat Anna Bogdiukevici, analist la divizia UniCredit din Moscova. Ea anticipeaza noi majorari de preturi in perioada urmatoare.

Rubla este marti in urcare cu 0,6%, la 35,5215 unitati pentru un dolar, la Moscova, investitorii anticipand reducerea detinerilor de valuta de catre companii, in asteptarea unor sanctiuni mai dure impotriva Rusiei din cauza violentelor din Ucraina, scrie Mediafax.

In luna aprilie, presedintele Vladimir Putin si-a exprimat speranta ca banca centrala va reusi sa mentina inflatia la nivelul de 6%-6,5%. Cresterea preturilor a devenit cea mai mare problema a rusilor, inaintea locuintelor si a utilitatilor, potrivit unui sondaj din luna aprilie efectuat de un institut de stat pentru sondarea opiniei publice.

La sfarsitul lunii martie, presedintele bancii centrale, Elvira Nabiullina, anticipa ca inflatia din acest an ar putea fi de 5%-6%, fata de tinta institutiei de 5%.

Sursa foto: Ruble rusesti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri