Presedintele american Barack Obama vrea sa anuleze anumite avantaje de care beneficiaza Rusia in relatiile sale cu Statele Unite, o decizie simbolica, care "nu are legatura directa" cu situatia din Ucraina, a asigurat miercuri Casa Alba, citata de AFP.

Intr-un mesaj catre Congresul american, Obama si-a anuntat intentia de a retrage Rusia de pe lista statelor care beneficiaza de un regim vamal preferential, destinat tarilor in curs de dezvoltare, scrie Mediafax.

Casa Alba a justificat aceasta decizie prin faptul ca Rusia a trecut in categoria statelor cu venituri mari, potrivit unui clasament al Bancii Mondiale. "Rusia a inregistrat suficiente progrese din punct de vedere economic, pentru a nu mai merita un regim preferential acordat statelor mai putin dezvoltate", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Consiliului american al Securitatii Nationale, Caitlin Hayden, intrebata daca decizia a fost influentata de criza din Ucraina, a declarat ca aceste elemente "nu au o legatura directa".

"Actiunile Rusiei in Ucraina nu au o legatura directa cu decizia presedintelui", a afirmat Hayden, in contextul in care Moscova este acuzata de Washington ca destabilizeaza situatia din aceasta tara.

Citeste si:
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Moscova spune că serviciile...

In 2012, Rusia a exportat in Statele Unite produse in valoare totala de 29 de miliarde de dolari dintre care 544 de milioane au beneficiat de o taxa vamala privelegiata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Lumea in schimbare: Donald Trump va prelua conducerea SUA
Setari Cookie-uri