Criza din Ucraina va accelera pregatirile Poloniei pentru adoptarea euro, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe al acestei tari, Radoslaw Sikorski, transmite AFP.

"Evenimentele care au loc in Ucraina ne vor mobiliza sa acceleram integrarea in zona euro", a afirmat ministrul, la prezentarea in Parlament a prioritatilor politicii externe poloneze. El a aratat ca eventuala decizie de adoptare a monedei unice va avea nu doar un caracter financiar si economic, dar si o dimensiune politica, legata de securitate.

Solidaritatea intre membrii zonei euro este respectata fara ezitare, intrucat riscurile la adresa unei tari provoaca automat turbulente in toate celelalte state, a spus Sikorski. "In prezent, in fata unei situatii internationale complicate, este in interesul nostru sa cream o interdependenta intre Polonia si celelalte state UE", a explicat oficialul, potrivit Mediafax.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie in randul fostelor state comuniste membre ale Uniunii Europene. Autoritatile de la Varsovia nu au stabilit o data exacta pentru aderarea la euro, dar vor ca pana in 2015 sa fie respectate toate criteriile de la Maastricht necesare pentru adoptarea monedei unice.

Intre timp, pentru a putea renunta la moneda nationala, zlotul, Polonia trebuie sa amendeze Constitutia, masura care nu beneficiaza de sustinerea unanima a politicienilor.

Citeste si:
Comisia Europeana: Romania a avut o crestere economica de 3.9% in 2019
Comisia Europeana: Romania a...

Sursa foto: Moneda euro/Shutterstock.com

Sursa foto: Moneda euro/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Mizele atacului presedintelui Ucrainei la adresa Romaniei
Setari Cookie-uri