Separatistii prorusi au anuntat duminica, dupa referendum, ca peste 89% din votantii regiunii Donetk s-au pronuntat pentru independenta fata de Ucraina, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"89,07% au votat pentru, iar 10,19% impotriva. Acesta poate fi considerat rezultatul final", a declarat Roman Liaghin, seful Comisiei Electorale infiintate de rebeli.
Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiasi surse.
Mii de ucraineni s-au prezentat duminica pentru a vota in referendumurile organizate de separatisti prorusi in Donetk si Lugansk si contestate de autoritatile de la Kiev si tari din Occident, relateaza AFP.
Peste sapte milioane de ucraineni din estul tarii au fost chemati sa voteze pentru a decide situatia regiunilor Donetk si Lugansk, un lucru care ar putea sa conduca la secesiunea acestei parti a tarii.
La Kiev, Ministerul de Externe a anuntat ca referendumurile organizate in estul tarii sunt o "farsa" finantata de Rusia. "Referendumul este nul din punct de vedere juridic si nu va avea nicio consecinta pentru integritatea teritoriala a Ucrainei", potrivit ministerului.
Rezultatele vor fi cunoscute incepand de luni, a anuntat Roman Liaghin, seful Comisiei Electorale.
In bastionul rebel Slaviansk, rata de participare este de 80%, a declarat la randul sau primarul autoproclamat Viaceslav Ponomarev, care s-a declarat "satisfacut".
Potrivit Irinei Markina, o membra a Comisiei Electorale Locale, "practic toate circumscriptiile" au votat masiv in favoarea independentei.
Referendumurile au avut loc intr-o atmosfera relativ calma. La Mariupol, in sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coada pentru a vota. In schimb, in orasul Svatove (20.000 de locuitori), situat in apropiere de Lugansk, primarul Evghen Ribalko a refuzat sa organizeze referendumul, in pofida faptului ca zeci de barbati inarmati l-au vizitat pentru a incerca sa-l convinga sa renunte la decizia sa.
"Datoria mea este sa contribui la respectarea legii ucrainene. Populatia trebuie sa isi exprime opinia intr-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum", a declarat el pentru AFP.
Doar la Krasnoarmiisk, un oras de 65.000 de locuitori situat la vest de Donetk, barbati inarmati au intrat in cladiri oficiale si au intrerupt desfasurarea referendumului.
Ministerul ucrainean de Externe a amintit duminica dimineata ca, potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul tarii pledeaza pentru mentinerea unitatii Ucrainei.
"Rezultatele referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu exista niciun mijloc pentru a verifica participarea" la vot, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.
Marele puteri au adoptat deja sanctiuni impotriva Rusiei si ameninta ca le vor spori in cazul in care Moscova va impiedica organizarea alegerilor prezidentiale din Ucraina, programate sa aiba loc la 25 mai.
"Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaste rezultatele", a anuntat duminica Maja Kocijancici, o purtatoare de cuvant a Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Presedintele francez François Hollande a denuntat la randul sau consultarile "false", "nule si neavenite" organizate de separatisti prorusi la Donetk si Lugansk. "Ceea ce conteaza pentru mine, singurele alegeri care conteaza, sunt cele de la 25 mai, alegerile care vor permite desemnarea presedintelui intregii Ucraine", care "va fi singura autoritate legitima", a precizat seful statului francez.
Potrivit secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, Rusia nu si-a retras trupele mobilizate la frontiera cu Ucraina, in pofida unor promisiuni in acest sens.
Confruntarile armate care au avut loc in ultimele doua saptamani in estul si sudul Ucrainei s-au soldat cu zeci de morti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri