Guvernul de la Reykjavik a anuntat luni ca a amanat pana la toamna proiectul controversat de retragere a candidaturii de aderare a Islandei la Uniunea Europeana (UE), relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Ministrul de externe Gunnar Bragi Sveinsson a anuntat pentru cotidianul Morgunbladid ca alesii islandezi au convenit sa reia dezbaterile dupa vacanta parlamentara de vara. El a promis ca Executivul va reveni asupra proiectului privind retragerea candidaturii de aderare a Islandei la UE.

"Ma asteptam ca partidele reprezentate in Guvern sa adopte rezolutia. Dar exista subiecte mai grele si importante asupra carora trebuie sa finalizam", a subliniat ministrul.

Minoritari, deputatii proeuropeni au facut totul, incepand de la sfarsitul lunii februarie, pentru a impiedica adoptarea unei rezolutii care sa permita Guvernului eurosceptic islandez sa retraga candidatura de aderare la UE depusa in 2010 de Guvernul precedent.
Conform unor sondaje, majoritatea islandezilor ar dori organizarea unui referendum, asa cum a promis coalitia formata de Partidul Progresului (centru) si Partidul Independent (dreapta).

Uniunea Europeana, prin vocea ambasadorului sau la Reykjavik, a anuntat in martie ca este "posibil" ca Islanda sa faca o pauza in negocierile de aderare.

Islanda este asociata la UE prin Conventia Schengen si Spatiul Economic European. Principalul obstacol pentru aderarea Islandei la UE este problema pescuitului, un subiect care nu a fost abordat in cursul negocierilor desfasurate intre Bruxelles si Reykjavik in perioada iunie 2011 - ianurie 2013.

Sursa foto: wikipedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri