Ucrainei i se impune ideea federalizarii, pe care Kievul a respinge considerand-o o incercare de destabilizare, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, adaugand, in schimb, ca autoritatile ucrainene doresc descentralizarea.

"Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului ca Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externa in Ucraina si nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocuparii ilegale si ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astazi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer, intr-o conferinta de presa.

Diplomatul a respins ferm ideea federalizarii, care ii este "impusa" Kievului. "Ceea ce se intampla in estul si sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situatia interna, ci cu propaganda Rusiei. Ideea care ni se impune, de federalizare a Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Constitutia Ucrainei, unde se mentioneaza ca Ucraina este stat unitar. Incercarile de a ne convinge de necesitatea federalizarii Ucrainei nu au de-a face cu realitatea, ci sunt pur si simplu incercari de destabilizare a Ucrainei", a spus ambasadorul.

Bauer a sustinut ca, potrivit ultimelor sondaje, doar 15% din populatia din estul Ucrainei sustine federalizarea, in timp ce peste 70% sustine ideea statului unitar. Pe de alta parte, diplomatul a precizat ca autoritatile de la Kiev sunt de acord cu un proces de descentralizare.

"Avand in vedere ca tot ni se impune ideea federalizarii, guvernul ucrainean a organizat mai multe mese rotunde in diferite zone ale tarii pentru a discuta si aceasta problema. Cu acest prilej au fost facute mai multe propuneri legislative referitoare la descentralizare, referitoare la acordarea de mai multa putere organelor locale. Dar mentionez inca o data ca nu este vorba de federalizare, ci de descentralizare a puterii", a subliniat Bauer, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Mizele atacului presedintelui Ucrainei la adresa Romaniei
Mizele atacului presedintelui...

Ambasadorul a explicat ca, in prezent, in estul Ucrainei are loc o operatiune antiterorista al carei scop este "intoarcerea la situatia constitutionala in aceasta zona a tarii si reducerea influentei externe asupra evenimentelor din regiune".

"In cadrul acestor operatiuni se face tot posibilul ca sa fie implicata cat mai putin populatia civila (...) In Ucraina nu este un razboi civil, ce se intampla este o agresiune impotriva statului ucrainean, care este sponsorizata si initiata din exterior", a spus Bauer, adaugand ca "cineva incearca sa faca o paralela intre Maidan" si evenimentul din est.
"O astfel de paralela nu poate fi facuta deoarece pe Maidan nimeni nu a umblat cu mitraliere sau cu arme antitanc. Ceea ce vedem in partea de est, precum pierderi de elicoptere care nu cad pur si simplu, ci ca urmare a folosirii unor arme destul de sofisticate, reprezinta un argument in plus ca avem de-a face cu grupuri de diversionisti care sunt foarte bine pregatiti si stiu ce fac", a mai spus ambasadorul ucrainean.

El a punctat faptul ca Ucraina este "pregatita" pentru un dialog la nivel international, este dispusa "sa se aseze la masa tratativelor cu conditia pastrarii integritatii teritoriale si a suveranitatii statului ucrainean".

Citeste si:
Tensiuni la Moscova. Guvernul rus a demisionat
Guvernul rus a demisionat....

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Boris Johnson a semnatul acordul cu privire la Brexit
Setari Cookie-uri