Ucraina isi va plati datoriile la gaze catre Rusia, pana la 3 iunie, a declarat, marti, ambasadorul Teofil Bauer, dupa ce Gazprom a anuntat ca va sista livrarile de gaze incepand cu aceasta data.

"Ucraina nu a refuzat niciodata sa plateasca pentru gazul importat, dar a fost intotdeauna impotriva folosirii gazului ca arma diplomatica in politica Rusiei fata de Ucraina. In momentul de fata, Ucraina refuza sa plateasca pretul de aproape 500 de dolari pe mia de metri cubi, care este cel mai mare din Europa", a precizat ambasadorul Teofil Bauer, adaugand ca tara sa sustine demersurile comunitatii europene de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze.

"Daca Rusia va insista ca Ucraina sa plateasca acest pret, ne vom adresa institutiilor internationale", a spus ambasadorul ucrainean. Totodata, el a precizat ca autoritatile de la Kiev au schimbat "schemele din perioada anterioara" privind importul si consumul de gaze, ceea ce va duce la o reducere a consumului de gaze.

Intrebat daca Ucraina va achita factura restanta in valoare de mai multe miliarde de dolari, Bauer a precizat ca "suma respectiva va fi achitata".

Intrebat daca plata se va face pana la termenul solicitat de Gazprom, ambasadorul a raspuns: "Sunt convins ca pana la 3 iunie". Gazprom va sista livrarile de gaze destinate Ucrainei incepand din 3 iunie, daca Administratia de la Kiev nu va efectua plati in avans pentru luna iunie, a anuntat presedintele companiei ruse, Aleksei Miller, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Citeste si:
Gazprom cere Ucrainei datoria in valoare de 5 mld. de dolari
Razboiul gazelor: Gazprom...

"Daca Ucraina nu va plati anticipat gazele pe luna iunie, Gazprom va informa inainte de 3 iunie partea ucraineana in legatura cu gazele care vor fi livrate. Daca nu vor fi platite in avans, Ucraina nu va primi niciun metru cub de gaze in iunie", a explicat Miller.

Potrivit Bloomberg, Gazprom cere Ucrainei 3,51 de miliarde de dolari pentru gazele livrate in 2013 si in primele patru luni ale acestui an. Grupul rus a majorat, in aprilie, pretul gazelor livrate Ucrainei cu 81%, la 485 de dolari pentru o mie de metri cubi, mai mult decat pentru orice tara din UE.

Anatoli Ianovski, secretar de stat in Ministerul rus al Energiei, a precizat ca Gazprom trebuie sa ceara Ucrainei plata in avans a gazelor, pentru ca nu poate continua sa permita acumularea datoriilor. Rusia urmeaza sa prezinte Ucrainei, in aceasta luna, o factura preliminara pentru gazele care vor fi livrate in iunie, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Energiei, Alexandr Novak.

Masura va crea probabil probleme in aprovizionarea Ucrainei si implicit riscuri pentru tranzitul catre tarile UE, a spus Ianovski. El a avertizat ca statele UE ar putea avea de suferit in timpul iernii, daca Ucraina nu a umplut capacitatile subterane de stocare.

Citeste si:
Bloomberg: Exporturile de gaz natural lichefiat din SUA nu vor...
Bloomberg: Exporturile de gaz...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri