Germania a inregistrat crestere a PIB de 0,8% in primul trimestru, fata de trimestrul al patrulea, in timp ce in Franta economia a stagnat, evolutie care evidentiaza traiectoria divergenta a celor mai mari doua economii ale zonei euro, scrie cotidianul Wall Street Journal.

Daca acest trend se mentine, ar putea crea dificultati Bancii Centrale Europene la stabilirea unei dobanzi care sa fie adecvata ambelor economii, in timp ce rezultatul mai slab al Frantei va spori si mai mult presiunea asupra presedintelui François Hollande.

Dupa ce a majorat puternic taxele in primele 18 luni in functia de presedinte, Hollande si-a schimbat abordarea in ianuarie si a promis reducerea cheltuielilor statului si taxe mai mici pentru companii, astfel incat acestea sa poata investi si angaja.

Biroul de statistica al Germaniei a informat, joi, ca Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,8% in primul trimestru din acest an, raportat la ultimele trei luni din 2013. Cresterea este cea mai rapida incepand cu primul trimestru din 2011 si dubla fata de rata din ultimul trimestru al anului trecut, informeaza Mediafax.

Consumul a reprezentat principalul motor al cresterii, mai ales cheltuileile efectuate de populatie si stat. Comertul extern a limitat avansul economic, iar calculele preliminare au aratat declinul exporturilor si accelerarea importurilor.

Citeste si:
Analiza Moneycorp: Euro ar putea ajunge 4,85 lei
Analiza Moneycorp: Euro ar...

In contrast, in Franta, consumatorii au redus cheltuielile, iar companiile investitiile, potrivit datelor publicate joi de autoritatile de statistica, care arata ca recuperarea la nivelul zonei euro ramane slaba. Franta, a doua mare economie a zonei euro, a inregistrat stagnare in primele trei luni comparativ cu trimestrul patru din 2013. PIB a avansat cu 0,2% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar analistii consultati de Wall Street Journal anticipau un avans de 0,1% in ianuarie-martie.

Economia Frantei a evitat contractia prelungita inregistrata de zona euro in ultimii ani, dar a fluctuat intre rate trimestriale reduse de crestere si contractie in ultimii doi ani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei
Setari Cookie-uri